Každý den pili sklenku rajčatové šťávy. Dostavil se efekt na cévy a srdce, který nikdo nečekal

Rajčata jsou nabitá vitamíny, minerály, enzymy a dalšími látkami, které zabraňují stárnutí a jsou prevencí rakoviny. Stačí vypít sklenku rajčatové šťávy denně. Kupované šťávy však často obsahují příliš mnoho cukru a soli. Připravte si vlastní.

Co obsahuje rajčatová šťáva

Studie potvrzují, že konzumace rajčat nebo rajčatové šťávy snižuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou a chrání naše tělo před volnými radikály. Rajčatová šťáva je bohatá na vitamíny B1, B2, B6, C, E a K. Pokud denně vypijete 240 ml rajčatové šťávy, pokryjete tím téměř celou doporučovanou denní dávku vitamínu C a k tomu 22 % vitamínu A ve formě alfa a beta karotenoidů. Z minerálů obsahuje hlavně draslík, železo a zinek, dále pak kyselinu listovou, vlákninu a lykopen.

Rajčatová šťáva a její účinky

Karotenoidy obsažené v rajčatech působí jako silné antioxidanty a chrání buňky před poškozením volnými radikály, což je spojeno s chronickými onemocněními a stárnutím. Mezi silné antioxidanty patří i lykopen, který navíc snižuje zánět. Pravidelné pití šálku rajčatové šťávy denně snižuje sérové ​​hladiny 8-oxo-2′-deoxyguanosinu – 8 –oxodG, spojené s rakovinou prsu a srdečními chorobami.

Foto: Shutterstock

Rajčatová šťáva a hubnutí

Rajčatová šťáva má protinádorové účinky, snižuje riziko onemocnění civilizačními chorobami a pomáhá i při redukci hmotnosti. Tchajwanští vědci zjistily, že ženám, které 2 měsíce pily denně rajčatovou šťávu, se zrychlil metabolismus, zhubly 2 cm v pase a došlo u nich k výraznému úbytku nezdravého LDL cholesterolu v krvi. Rajčatová šťáva působí antisepticky i detoxikačně a podporuje obranyschopnost.

Připravte si vlastní rajčatovou šťávu

Kupovaná rajčatová šťáva často obsahuje příliš mnoho cukru a soli. Jejich nadměrná konzumace přispívá k vysokému krevnímu tlaku a obezitě. Rajčatová šťáva by měla být 100 % a bez přidaných solí a cukrů. Každá kupovaná šťáva však bude nějak konzervovaná, proto si raději připravte vlastní. Můžete si je odšťavnit v odšťavňovači, nebo použít mixér a plody rozmixovat, anebo propasírovat přes sítko.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pípa
Pípa
2 let

…a hlavně si na to kupte rajčata vypěstovaná kdoví kde a za použití kdovíjaké chemie. Nebo si kupte dražší z kategorie BIO. Na ty se chemie aplikuje v noci a protože za noční práci dostávají zaměstnanci příplatky, musí se to v ceně projevit 🙂

Iris
Iris
2 let
Reply to  Pípa

Bio má člověk spolehlivě jen z vlastní zahrádky – ale to nesmí stříkat proti plísni chemikáliemi, ale vlastními výrobky z rostlin – což dá trochu práce vyrobit.
Pohled na tu červenou omáčku je stejně hnusný jako na tu zelenou, co tu byla nedávno 🙂