Lékaři varují před nápojem, kterému holdují miliony lidí. Výrazně zvyšuje riziko rakoviny střev

Lidé si často masivně ničí zdraví, aniž by si to uvědomovali. Činí tak totiž zdánlivě nevinnými způsoby, nad kterými se nikdo příliš nepozastavuje. Když si v obchodě koupíte určité potraviny nebo nápoje, nikdo vás nevaruje předtím, jaké škody jejich konzumací napácháte na svém zdraví. Právě tímto způsobem však dochází velmi často k podpoření rakoviny.

Škodí v jakémkoliv množství

Aktuální studie publikovaná v časopise Gut upozornila na rizika spojená s oblíbeným nápojem. Ten má dvojnásobně zvyšovat riziko rozvoje obávané rakoviny střeva.

Jde o nápoje slazené cukrem. Pokud pijete dva a více takto slazených nápojů denně v dospělosti, významně roste pravděpodobnost, že onemocníte rakovinou střeva ještě před 50. rokem života. Riziko v takovém případě stoupá hned dvojnásobně.

Ještě horší je pak situace, kdy takové nápoje pijí děti a mladiství. Jejich riziko rakoviny střev je pak ještě významně vyšší. Vědci ale zjistili také to, že pro 16% vyšší pravděpodobnost tohoto onemocnění stačí pít i jeden takový nápoj denně. To dokládá, že prakticky jakékoliv množství slazených nápojů škodí.

Foto: Shutterstock

Zvyšuje i riziko cukrovky

Podle časopisu British Medical journal jsou cukrem slazené nápoje, jako jsou takzvané soft drinky, ovocné nápoje nebo energy drinky, nejčastějším zdrojem cukru navíc ve stravě lidí.

V případě spojitosti slazených nápojů a rakoviny střev přitom nejde o nějaký náhodný výstřel. Vědci zkoumali více než 200 tisíc lidí v průběhu 24 let, takže si udělali velmi dobrý obrázek o tom, jak moc může přidaný cukr v nápojích škodit.

Omezení příjmu slazených nápojů a jejich nahrazení zdravější variantou u adolescentu a mladších dospělých může významně přispět ke snížení dnes tak rostoucí zátěže v podobě rakoviny střeva,” uvádí studie.

Slazené nápoje také vedou k rychlému nárůstu glukózy v krvi a vylučování inzulinu, což při dlouhodobé konzumaci může způsobit inzulinovou rezistenci, zánět, obezitu a cukrovku druhého typu.

Foto: Shutterstock, zdroje: Gut, Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Jéžišku, tož od teďka to hned začnu pít – super sebevražda – jdu do toho 😀

Dana
Dana
2 let

Jasně, cukr je jed. Zajímavé je,že za socialismu jsme je pili jako děti všichni. Jak to, že nejsme dávno mrtví? Zřejmě anomálie? Nebo tady někomu šplouchá na maják.

Libor
Libor
2 let
Reply to  Dana

to druhé je správně.