Lékařka jmenovala 5 jídel, která by se lidem po padesátce měla zakázat. Pro jejich dobro

Ačkoliv se délka života neustále prodlužuje, biologické potřeby těla zůstávají víceméně stejné. Věk je ostatně dnes velmi přetřásaným tématem. Nová doba velí aktivnímu způsobu života až do velmi pozdních let, s čímž se pojí také pocit určité neohroženosti. Je jistě něco pravdy na tom, že člověku je jen tolik let, na kolik se cítí, avšak platí to jen do určité míry.

Člověk dosáhne 50. roku věku ani se nenaděje. Jde však o určitý přelom, kdy je potřeba začít uvažovat nad úpravou životosprávy, abyste si prodloužili, respektive nezkrátili život. V těchto letech už totiž nemůžete jíst vše, na co jste byli zvyklí. Pokud tak budete činit, zdravotní problémy na sebe nenechají dlouho čekat.

Smažené pokrmy

Před smaženými jídly dietologové varují setrvale. Nedoporučují je vůbec nikomu. Bohužel jsou ale zejména v České republice velmi oblíbené. Pakliže jste si je dosud nedokázali odříct, vězte, že po padesátce už na váš talíř skutečně nepatří. Měli byste je maximálně omezit, ale ještě lépe zcela vyřadit. Smažené jídlo totiž dramaticky zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, a to hlavně u starších jedinců.

Sladké nápoje

Jistě, slazené nápoje chutnají lépe a přinášejí pocit blaženosti, protože se vám do těla rychle dostane velké množství cukru. Pár příjemných vteřin ale následují škodlivé procesy v těle. Starší lidé by se měli zaměřit na příjem kvalitních surovin s velkou výživovou hodnotou. Sycené nápoje s cukrem jsou toho pravým opakem. Zadělávají také na cukrovku a obezitu.

Foto: Shutterstock

Syrová vejce

Na vejcích není nic špatného a i po padesátce je na svém jídelníčku klidně ponechte. Ovšem pozor si dejte na syrová vejce. Ta už byste jíst neměli. Sama o sobě nejsou škodlivá, ale mohou obsahovat nebezpečné bakterie, které mohou být pro starší organismus s oslabenou imunitou značným problémem. Na domácí majonézu nebo holandskou omáčku také raději zapomeňte.

Uzené potraviny

Ačkoliv se o uzeninách všeobecně ví, že nejsou příliš zdravé, nejnovější výzkumy toto zjištění ještě více prohlubují a hovoří o nich jako o skutečně škodlivých, někde na úrovni cigaret. Množství konzervantů a soli, které obsahují, zvyšují cholesterol a krevní tlak. Způsob zpracování potom zvyšuje riziko rakoviny.

Sušenky a čokolády

Po padesátce už si své sladké dezerty pečlivě vybírejte a volte jen ty nejkvalitnější, pokud možno domácí. Pokud sáhnete po zpracovaných sušenkách nebo čokoládě, svému zdraví vysloveně škodíte a riskujete závažné choroby včetně cukrovky, infarktu nebo rakoviny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Eat this

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

S tím výčtem potravin by se celkem dalo souhlasit, až na jednu podstatnou věc – ZAKÁZAT lidem po padesátce… Vy byste si dovolila své matce, otci případně babičce nebo dědovi něco zakázat? To jako vážně?