Lidé při pečení sekané dělají často velkou chybu. Hospodyňky prozradily tipy, které by měl znát každý

Sekaná je vydatným jídlem, na kterém si pochutnáme v případě hlavního chodu i v případě studené svačinky. Hodí se k bramborám i k zelí. Můžeme ji podávat i jako občerstvení pro hosty a plnit ji dalšími ingrediencemi. Jak na šťavnatou sekanou, co nepraská?

Dobrá sekaná začíná kvalitním masem

Kdo si chce na sekané opravdu pochutnat a netouží po pekáči plném nehezkého tučného výpeku, vybere si maso na sekanou sám. V řeznictví mají odřezky na sekanou přímo připraveny ve větších kusech, je patrné, jak tučné jsou. Rovněž si můžete vybrat konkrétní kus a nechat si jen namlít. Oproti směsím v supermarketu máte mnohem větší kontrolu nad tím, co do sekané skutečně dáváte.

Základní recept na sekanou

Na jeden kilogram mletého masa dejte 2 cibule, 6 stroužků česneku, 2 vejce, 2 rohlíky, hrst strouhanky, 100 ml mléka, chilli (špetku), sůl, pepř a velké množství majoránky. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Smíchejte s masem, s cibulí na kostičky, prolisovaným česnekem, kořením a ostatními ingrediencemi. Pro lepší vůni můžete rozehřát trochu špeku a vlít do směsi. Směs je potřeba důkladně propracovat v rukou a propracovávat alespoň 10 minut. Hodně ji stlačte až získáte pevnou šišku. Pokud by nedržela tvar, přidejte strouhanku.

Do sekané můžete přidávat vejce natvrdo, okurku nebo hrášek. Masová směs může být částečně i z masa drůbežího nebo smíchaná s vařenou luštěninou. Tím bude sekaná méně tučná. / Foto: Shutterstock

Tipy, jak péct sekanou

  1. Pečte v zakrytém pekáči nebo přikrývejte alobalem.
  2. Pekáč vytřete sádlem, podlívejte minimem vody (např 100 ml).
  3. Sekanou před pečením potřete studenou vodou.
  4. Troubu rozehřejte na 200 °C, vložte sekanou, pečte 10 minut.
  5. Snižte teplotu na 150 °C, pečte 45 minut, neotevírejte troubu.
  6. Odklopte víko, přepněte na gril a dopečte křupavou kůrku.

Plněná sekaná

Do sekané můžete přidávat vejce natvrdo, okurku nebo hrášek. Masová směs může být částečně i z masa drůbežího nebo smíchaná s vařenou luštěninou. Tím bude sekaná méně tučná.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
2 let

Do sekanej nepridávam strúhanku ani namočené rožky ale zahusťujem zemiakovým cestom na knedlíky, predtým som používala varený zemiak ale zemiakové cesto šetrí čas,vinikajúca náhrada,ak je zmes tuhá pridãvam smotanu .vyskúšajte