Lidé dělají při pěstování rajčat velkou chybu. Je skutečně hodně rozšířená a zničí úrodu

Kolem pěstování rajčat koluje řada mýtů. Je to proto, že jsou v našich podmínkách velmi rozšířená a je možné je pěstovat i na minimální ploše našich zahrádek nebo na balkónech. Každý zahradník má v rukávu různé osvědčené triky, kterými zajistí tu nejlepší úrodu a nejsladší nebo nejvýraznější chuť rajčat.

Pěstování s ostatními rostlinami

Jedním z osvědčených triků, který částečně ovlivňuje chuť vašich rajčátek, může být tzv. doprovodná výsadba. Do půdy, ve které pěstujete tuto zeleninu, se nebojte zasadit také některé z vonných zelených bylinek. Ideální je k tomu bazalka, oregano, tymián, ale hodí se i máta. Zkrátka si představte koření, kterým dochucujete vaše rajčatové sugo a nešlápnete vedle.

Speciální hnojiva

Opatrní ale buďte na dobře míněné babské rady, které se snaží ovlivnit sladkost zeleniny. Jedním z velmi rozšířených je přidání cukru do zálivky. Rostlina si údajně vytáhne ze zálivky sladkost a tu pošle přímo do plodů. Nenechte se ale zmýlit. Jedná se o rozšířenou pověru, která může vaši snahu o dokonalou úrodu úplně zhatit.

Foto: Shutterstock

Jak to funguje

Kořeny rajčat ani jiných rostlin nejsou schopny absorbovat tak komplexní molekuly jako je cukr. Proto jakékoli jeho přidání do zálivky nebo při zavlažování nemůže fungovat. Opak je pravdou. Místo dokonale sladkých plodů vytvoříte živnou půdu pro mikroby a houby, které cukrem získají na síle. I když některé mikroby mohou pomoci stimulovat růst, často dochází k přemnožení těch, které úrodu zahubí. Rajčata jsou velmi citlivá na houby a jiné plísně.

Jak získat co nejsladší plody

Pokud milujete sladká rajčátka, místo babských rad tentokrát sáhněte po malých cherry rajčátkách, která bývají zpravidla sladší. Vyplatí se vybírat i speciální odrůdy. Nejvíce oceníte Sungold, Rosado, Apero, Sugar Snack, Floridity a Sakura. Dalšími faktory, ovlivňujícími plnou chuť, jsou vhodné podmínky. Zajistěte dostatek přímého slunečního svitu, hnojenou a zavlažovanou půdu a adekvátní poměr potřebných živin.

Foto: Shutterstock, zdroj: Jardinier paresseeux

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments