Lidé je milují, ale tato jídla doslova likvidují jejich orgány. Mnozí to přitom netuší

Existují jídla, o kterých je všeobecně známo, že jsou zdraví škodlivá, a tak si na ně obecně dáváme pozor a nekonzumujeme je v takové míře. Jde obvykle především o nejrůznější tučné pokrmy. Pak jsou ale jídla, která se mohou tvářit nenápadně, nepůsobí kdovíjak sytě ani tučně, a přesto jsou ještě o několik úrovní škodlivější. Problém spočívá v tom, že u nich si to mnozí už neuvědomují.

Není třeba vařit

Jde o kategorii instantních pokrmů, které se v současné uspěchané době těší velké oblibě. Výrobci se pochopitelně snaží, aby tato jídla působila nezávadně a snad dokonce budila dojem toho, že mohou být zdravá. Nic však není vzdálenějšího pravdě. Ono slůvko “instantní” je totiž tvrdě vykoupeno tím, co je v takových potravinách obsaženo. Předně jde o nejrůznější konzervační látky, kterými jsou rychlá jídla doslova prošpikovaná. Navíc v nich najdete značné množství sodíku. To vše spolu s tím, že tato jídla mají nízkou výživovou hodnotu a vedou tak k vyšší konzumaci, může způsobit až metabolický syndrom. Tato jídla skutečně poškozují lidské orgány a vedou k významně vyššímu riziku infarktu, mozkové mrtvice či cukrovky.

Přestože řadu lidí může hlodat červíček pochybnosti, co si to vlastně v podobě instantních pokrmů kupují, obvykle ho přehluší obrovská přednost, kterou tato jídla skýtají. Zbavují totiž nutnosti doopravdy vařit. Namísto toho stačí rozbalit předpřipravené balení a za pár minut už si dopřávat chutnou stravu.

Vlastně se není čemu divit. Vždyť, kdo by po náročném dni v práci chtěl ještě vybírat v supermarketu suroviny a následně z nich hodinu a více vařit. A do restaurace také nemůžeme chodit každý den. V takový moment jsou nejrůznější mražené pizzy, rybí prsty, těstovinové pokrmy, kaše nebo instantní nudle spásou. Přestože nepředstavují žádný velký kulinářský zážitek, svou okamžitou úlohu splní. Zároveň ale zase o kousek poškodí klíčové orgány v těle.

Foto: Shutterstock

Instantní jídla jsou chemické koktejly

Instantní pokrmy by se v žádném případě neměly podávat dětem do tří let, protože u nich jsou rizika ještě významně vyšší a skutečně u nich hrozí dlouhodobé ovlivnění metabolismu. Ve skutečnosti by se ale instantním jídlům měli vyhýbat i dospělí, zejména pak senioři, u kterých jejich konzumace opět dramaticky zvyšuje rizika kardiovaskulárních onemocnění.

V instantních jídlech najdeme velké množství konzervantů a sodíku. Naopak jen naprosté minimum prospěšných živin, vitamínů a minerálů. Výsledkem je vysoký glykemický index, který vede k tomu, že po takovém jídle budete mít opět brzy hlad a navíc chuť na sladké. Aby toho nebylo málo, v instantních jídlech je jen velmi málo bílkovin, které však nahrazují glutamáty, jež zvýrazňují chuť.

Taková jídla jsou přímo receptem na nebezpečné poškozování buněk v těle. Podporují totiž tvorbu zánětlivých procesů, zvyšují krevní tlak a cholesterol vystřelí vzhůru.

Riziky spojenými s konzumací instantních potravin jsou podle studií ohroženy více ženy, a to kvůli specifické hladině hormonů v jejich těle. Pravděpodobnost infarktu či cukrovky roste už, když si dáte dvě instantní jídla týdně. Z toho vyplývá, že bychom tyto pokrmy měli považovat jen za řešení mimořádné situace a dopřát si je maximálně jednou za týden, ideálně však ještě méně.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments