Většina lidí dělá při pečení drůbeže velké chyby. Jak spolehlivě docílit šťavnatého masa a křupavé kůrky

Potřebujete radu, jak upéct křupavé kuře, krůtu, kachnu či husu? Nejdůležitější je teplota a doba pečení. Podívejte se, jak dlouho drůbež péct při nízkých či vysokých teplotách tak, aby maso zůstalo šťavnaté a křehké a drůbež měla křupavou kůrku.

Jak začít pomalu péct drůbež

Kuře, krůtu, kachnu či husu nejprve pečte horkým vzduchem při teplotě do 100 °C. Délka úpravy se odvíjí od druhu a velikosti drůbeže. U kuřete stačí 3 hodiny pomalého pečení při 90 °C. Kachnu nebo husu můžete péct i na 140 °C asi 4 až 6 hodin. Větší drůbež, jako je krůta, můžete pomalu péct na 90 °C přes noc. Pečenou drůbež vždy zakryjte poklicí. Nemusíte ji podlévat vodou, z masa se uvolní šťáva a tuk. Ze zakryté nádoby se při nízké teplotě téměř neodpařují.

Jak získat křupavou kůrku

Jakmile maso téměř změkne, kůži potřete tučným výpekem, zvyšte teplotu v troubě na 180 až 200 °C a odkrytou ji dopékejte tak, aby maso zůstalo křehké a šťavnaté, ale kůže se krásně vypekla a byla křupavá.

Foto: Shutterstock

Pečení v celku i na poloviny

Drůbež vcelku nejprve podložte pečicím papírem a pečte hrudí dolů. Díky tomu se kůže nepřipeče a nepotrhá. V polovině pečení drůbež obraťte. Pokud nenaplníte drůbež nádivkou, klidně ji rozpulte a pečte půlky kůží navrch. Zkrátíte čas pečení a ušetříte náklady za energii. Navíc se vám kůže při obracení nepřipeče a nepotrhá.

K pečeni přidejte výpek

K pečínce patří chutný výpek. Když upečenou drůbež vyjmete, výpek nechte v troubě vysmahnout. Jakmile získá červenohnědou barvu, bude mít sos z výpeku lahodnou chuť. Dejte si však pozor, ať se vám výpek nepřipálí, jinak šťáva zhořkne. Nakonec výpek zalijte trochou vody nebo vývaru. Z okrajů pekáče do vody důkladně příborovým nožem oškrábejte připečené vrstvy a vše provařte.

Důležitá rada na závěr

Do hotové šťávy zašlehejte kousek syrového másla, docílíte tím jemnější chuti. Upečenou drůbež naporcujte, vložte zpátky do pekáče, přelijte ji šťávou a nechte ji ještě před podáváním 15 minut dojít v troubě při teplotě 80 °C.

Foto: Shutterstock, zdroj: jessicagavin.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments