Lidé při pečení brambor stále opakují jednu zásadní chybu. Šéfkuchař vysvětlil, proč pak chuťově nestojí za nic

Na světě by se asi našlo jen velmi málo lidí, kteří by prohlásili, že jim nechutnají pečené brambory. Tato oblíbená příloha skýtá hned několik výhod. Je jednoduchá na přípravu a především fantasticky chutná. To však platí pouze tehdy, pokud dodržíme správné postupy a neuděláme chyby, které se opakují až překvapivě často. Potom totiž může přijít velké zklamání.

Dražší neznamená lepší

Zkušený britský šéfkuchař Raymond Blanc se pozastavil nad tím, jak je stále rozšířena především jedna zásadní chyba, kterou se zdá být téměř nemožné odbourat. A aby pouze nekritizoval, pochlubil se s vlastními triky, jak pečené brambory ještě vylepšit.

A o jakou chybu jde? Možná vás to překvapí, ale ten nesprávný krok se týká výběru oleje. Nejde přitom o to, že by se lidé snažili šetřit, ba právě naopak. Ve snaze vylepšit své kulinářské dílo chtějí použít ty nejlepší možné suroviny, za které však považují ty nejdražší. To je podle Blanca častou mýlkou, protože pro přípravu některých jídel se zkrátka hodí suroviny levnější. A pečené brambory jsou toho zářným příkladem. Není tu třeba vymýšlet žádné zázraky.

Když olivový olej škodí

V žádném případě by se do pečených brambor neměl dostat olivový olej,” popsal Raymond Blanc tu nejčastější chybu. Proč? Vlastně je to jednoduché a těžko pochopitelné je naopak to, že lidé stále olivový olej používají. Zatímco brambory totiž vyžadují pečení na velmi vysokou teplotu, to je přesně to, co olivovému oleji vůbec nesvědčí. Ten je určen pro dochucení jídel, případně přípravám na nízkých teplotách. Pokud ho ale zahřejete příliš, stane se trpkým a štiplavým. V závislosti na tom, kolik olivového oleje použijete, se potom tato chuť promítne i do výsledného jídla. A že je olivový olej zdravý? To je možná pravda, ale vysoká teplota ho připraví o veškeré jeho výhody po této stránce.

Řekli jsme si tedy, na čem brambory v žádném případě nepéct. Nabízí se tedy jednoznačná otázka: jaký olej či tuk použít? Raymond Blanc je věhlasným šéfkuchařem, a tak nemůžeme čekat, že nám na první dobrou doporučí třeba řepkový olej. On sám vyznává pečení brambor na husím tuku a prohlašuje, že kdo to jednou zkusí, nebude už chtít jinak. Pakliže ale husí tuk nemáte, případně jste třeba vegany, dokáže pochopit použití slunečnicového oleje. Ten je pro pečení na vysokou teplotu výrazně vhodnější než olivový olej a navíc je také mnohem levnější.

Foto: Shutterstock

Vyberte správné brambory

Otázku vhodného tuku už tedy máme za sebou. Ovšem neméně klíčový, možná ještě důležitější je samotný výběr brambor. Ten totiž ovlivní, jak bude výsledný pokrm vypadat a chutnat sám o sobě.

Podle Raymonda Blanca je klíčové vybrat takovou odrůdu brambor, která se hodí k pečení. Pakliže se v bramborách příliš nevyznáte, vězte, že je to taková, která obsahuje minimum škrobu. Ten je na bramborách možné rozpoznat i vizuálně. Vybírejte takové brambory, které jsou žluté a velké. Tak poznáte, že v nich příliš mnoho škrobu není. Takový výběr brambor zajistí, že v jídle budou měkké a přitom hezky křupavé.

Postup přípravy pečených brambor

Nakrájejte brambory na čtvrtky, které by měly mít přibližně čtyři centimetry. Tak dosáhnete toho, že vnitřek bude krásně propečený a zároveň slupka křupavá.

Brambory byste měli nejprve krátce povařit. Stačí i osm minut. Pak je nechte vychladnout, rozehřejte olej a brambory na něj vyskládejte do jedné vrstvy. Do trouby předehřáté na 200 stupňů pak brambory vložte na 30 až 40 minut.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mirror Online

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments