Potraviny, které napadají mozek a tvoří v něm záněty. Raději je nahraďte těmi, které mysl nastartují

Ačkoliv bychom tomu rádi věřili, nejrůznější duševní a neurologické nemoci nejsou jen dílem náhody či genetické výbavy. Významnou měrou k nim přispíváme i tím, jak se stravujeme. Různé vědecké studie jsou v tomto ohledu stále důraznější a dávají do souvislosti závažná onemocnění mozku se špatnou životosprávou. Ať už jde o demenci nebo jen přílišnou zapomnětlivost, původ lze hledat v tom, co si dáte na talíř.

Výroba potravin dává mozku zabrat

Obrovským rizikem, které stojí za celou řadou civilizačních chorob, jsou průmyslově zpracovávané potraviny. Těch lidé konzumují čím dál tím více a není tedy divu, že jsou na vzestupu takové diagnózy jako cukrovka či obezita. Bohužel se ale zdá, že to s těmito potravinami bohatými na nebezpečné trans-tuky je ještě horší. Byly totiž nalezeny souvislosti mezi jejich konzumací a tvorbou zánětlivých procesů v mozku. Pokud je takových procesů příliš, začne mozek degenerovat a může se v něm rozvinout například Alzheimerova choroba.

Vědci zjistili, že to jde překvapivě rychle. Pozorovali dobrovolníky, kteří se odhodlali několik týdnů konzumovat průmyslově vyráběné potraviny. Už po čtyřech týdnech se ze skenů jejich mozků daly vyčíst první zánětlivé procesy. A teď považte, že mnozí takové potraviny konzumují ve velkém několik let, třeba i celý život.

A o jakých potravinách to tu mluvíme? V první řadě jde o nejrůznější hotové, mražené či instantní pokrmy, které jsou dnes tak oblíbené. Dále jde ale o potraviny s vysokým obsahem konzervantů, zejména potom sladkosti či uzeniny.

Hlavní dopad na starší osoby

Zatímco mladí mohou s trochou nadsázky ještě hřešit ve větší míře, špatná životospráva se vymstí především těm v pokročilejším věku. Ti už by skutečně měli dbát na to, jak se stravují, protože každý další přešlap může být tím, který už spustí závažné neurodegenerativní procesy, jež nebude možné zvrátit.

Jakkoliv vnímáme dlouhou trvanlivost potravin jako velké plus, ve skutečnosti by pro nás měla být varováním, že takové produkty bychom kupovat neměli. Čím déle totiž nejrůznější výrobky vydrží, tím více jsou prosyceny nebezpečnými konzervanty.

Uzeninám se raději vyhýbejte, obsahují velké množství soli a konzervantů. / Foto: Freepik

Jaké potraviny tedy jíst?

Pokud vyjdeme z faktu, že největší problémy působí zpracované potraviny, nejlepší stravou z tohoto pohledu pochopitelně budou čerstvé potraviny, které pokud možno nikdo neupravoval.

Zdraví mozku potom můžeme posílit konzumací potravin, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Jak už jsme si řekli, zařadit do svého jídelníčku by je měli především senioři, ale také děti, u kterých je třeba dbát o správný rozvoj mozkových funkcí. Na omega-3 kyseliny jsou velmi bohaté mořské ryby, zejména pak losos či tuňák, ale každý den si ho lze dopřávat třeba formou oříšků a semínek.

Nedělitelnou součástí omega-3 mastných kyselin je potom také vitamín D, který nejenže posiluje imunitu, ale také pozitivně působí na mozkové funkce.

Foto: Shutterstock, zdroj: WebMD

Autor: Anna Štěpánková

Maminka se zájmem o zdravý životní styl. Miluje dlouhé procházky přírodou zakončené posezením v dobré restauraci.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Plukovník
Plukovník
7 dní

Ak je to tak ako píšete,že tieto špagety vznikli z núdze a v ťažkých časoch – čo je pravda,tak potom sa tam určite pridáva celé vajce….Čo by asi spravili z bielkom? Používa sa hlavne Guanciale /soleny neudeny lalok/. Takto ich poznám ja…