Uvařte skvělé jídlo do 50 korun pro celou rodinu. S těmito recepty sklidíte poklonu za chuť i úsporu

Se zvyšujícími se cenami potravin musíme stále častěji přemýšlet o tom, jaké pokrmy si ještě můžeme dovolit z finančního hlediska připravovat a kde bychom na jídle mohli ušetřit. Naštěstí existuje řada chutných receptů, které se připravují ze základních potravin a přitom zasytí celou rodinu.

Levná jídla

Laciné recepty mají obvykle společnou jednu věc – využívají velké množství základních potravin, například brambory, rýži, těstoviny a jen malé množství dražších surovin. Dost často jsou takové recepty vegetariánské, protože maso je obvykle tím, co nám jídlo hodně prodražuje. S hrstí bylinek, trochou zeleniny či sýra však můžeme vykouzlit velmi chutné a syté jídlo i bez masa.

Ušetřit na vaření můžeme také tím, že si budeme pěstovat vlastní zeleninu – to se v poslední době stává stále oblíbenější cestou. Je to ekologické, člověk získá vlastní kvalitní suroviny s dobrou chutí a navíc ještě ušetří. Především na venkově se potom i nabízí možnost chovat i vlastní zvířata na maso.

Recepty s brambory

Pokud chceme vařit za pár korun, budeme hodně často potřebovat brambory. Oblíbené jsou třeba bramboráky nebo bramborové placky – ať už připravené ve slané nebo sladké verzi.

Zajímavý a velmi jednoduchý recept s bramborami jsou brambory na paprice.

V hluboké pánvi necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku, přidáme mletou papriku a kmín a na závěr na plátky nakrájené oškrábané brambory. Zalijeme vodou a necháme dusit tak dlouho, dokud brambory nezměknou.

Foto: Shutterstock

Těstoviny na a rýže na tisíc způsobů

Říká se, že oblíbeným studentským receptem jsou špagety s kečupem. V zásadě to můžeme aplikovat i do rodinného vaření – jen kečup nahradíme ochucenými rajčaty z konzervy nebo třeba rozvařenými domácími rajčaty okořeněnými solí a pepřem nebo třeba vlastní bazalkou. Stejně tak můžeme ze zbytků sýra a trochy smetany vytvořit rychlou sýrovou omáčku, která se bude hodit k těstovinám i rýži.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
14 dní

A co králičí bobky na smetaně – ty jsou plné vlákniny, prošlá smetana dodá nějaké ty proteiny a uhlohydráty a penicilinem si přikousnete s plesnivým chlebem…:P

Monika
Monika
15 dní

A co vzduch omasteny větrem to těm dole stačí,ne?!