Lidé začali maso před obalením dávat do jedlé sody. Až zjistíte proč, budete to dělat také

Smažené řízky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel u nás. Milují je děti i dospělí na všechny způsoby a snad každá rodina má svůj recept, jak řízek udělat ještě lahodnější, křupavější nebo vypečenější. My vám dnes přinášíme jeden pozapomenutý trik, který vaše řízky udělá zase o něco zajímavějšími a lepšími.

Řízek na sto způsobů

Přestože základní recept na řízek je vlastně jednoduchý, existuje spousta obměn, která celkový dojem o něco vylepší. Vzít maso, zlehka ho naklepat, osolit a opepřit a pak obalit v trojobalu je nejjednodušší varianta.

Můžete ho však také ještě před obalováním namočit do jogurtu nebo třeba majonézy, aby bylo maso křehčí, obalit ho v cornflakes místo strouhanky, aby pěkně křupal, nebo třeba vyměnit pořadí surovin ve kterých maso obalujete a vytvořit tak obrácený řízek, který bude krásně vláčný.

Varianta s jedlou sodou

Vyzkoušet můžete ještě jednu variantu, která se prosazovala hlavně v minulém století – obalit kuřecí maso v jedlé sodě. Maso si připravte jako obyčejně – naporcujte, lehce naklepte a posolte. Smíchejte půl lžičky jedlé soli se dvěma lžícemi solamylu a v této směsi maso obalte. Aby se všechno dobře propojilo, můžete lehce pokapat citronovou šťávou.

Maso uložte asi na hodinu do lednice. Až ho vyndáte, můžete vrchní vrstvu jedlé sody a solamylu oklepat. Poté maso obalte ve vajíčku a ve strouhance jako obvykle.

Foto: Shutterstock

Řízek obalený v jedlé sodě

Díky tomuto triku bude řízek výrazně křupavější, než jste zvyklí. Na povrchu masa se díky jedlé sodě vytvoří slabá ochranná vrstva – díky ní se zbylé suroviny na maso příliš nenalepí a maso se bude krásně smažit a vytvoří dokonalou křupavou krustu.

Máte nějaký zaručený recept na řízek?

A co vy? Obalujete řízky klasicky, nebo máte nějaký svůj zaručený domácí recept? Už jste někdy vyzkoušeli obalit řízky v jedlé sodě místo mouky?

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments