Máslo za 80 korun nekupujte. Při pečení ho nahradíte jednoduchým způsobem, je to trik našich babiček

Máslo je velmi důležitou ingrediencí, která je potřeba jak do sladkých, tak často i do slaných jídel. Někdo ho bohužel nemůže jíst z důvodu potravinové intolerance, jiní ho nechtějí kupovat z důvodu neustále se zvyšující ceny. Pokud ho neseženete v akci, je zkrátka moc drahé. Na druhou stranu není tak těžké ho při pečení nahradit, když víte jak na to.

Ghí

Dobrou variantou je použití ghí. Obzvlášť při potravinové intoleranci jde o bezpečnou volbu. Nepatří mezi levnější náhražky, ale z másla si ho můžete připravit i sami. Dodává ale více vlhkosti, při pečení je tedy důležité upravit poměr mouky a vody.

Olivový olej

V některých receptech se dá máslo nahradit olivovým olejem. Tam, kde recept předpokládá tuhou konzistenci, to možné není. Ale u některých moučníků s výraznou ovocnou nebo ořechovou chutí ho můžete bez obav použít.

Kokosový olej

Nevýhoda kokosového oleje spočívá v tom, že má výraznou chuť, zvlášť nerafinovaný. Dá se použít tam, kde nebude na škodu. U některých sladkých receptů bude naopak chuť kokosu žádoucí.

Foto: Shutterstock

Co ještě jde použít?

Jsou i další alternativy. Jako náhražku můžete vyzkoušet řecký jogurt, dýňové pyré, avokádo, rozmačkané banány nebo jablečnou omáčku. Sami si připravíte i zdravé ořechové máslo, které má ale vysoký obsah tuku a kalorií.

Jak nahradit máslo v pomazánkách?

Co si namazat na chleba, když nemáte v lednici máslo? Vyzkoušejte tvaroh nebo smetanový sýr posypaný bylinkami, avokádo nebo hummus. Pikantní pomazánku si připravíte například z olivového oleje, pepře a bazalky. Je mnoho variant, jak si připravit pomazánku na jiném než máslovém základu.

Nepoužívejte margarín

Zcela nevhodnou náhražkou másla je margarín. Je vysoce zpracovaný, a co se týká chuti a textury, nepatří k nejvhodnějším potravinám.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
1 rok

Máslo jsem z poloviny nahradila jogurtem a pečivo bylo moc dobré, ale skutečně se musí dát pozor na tuhost těsta.

Monika
Monika
1 rok

Dobrý den,mne zaujalo ,že chcete máslo nahradit, protože je drahé ,ale v zápětí chcete použít Ghí, které je ještě dražší nebo olivový olej .To nechápu.Co třeba použít Heru,taky není nejlevnější, ale stále se vyplatí nejlépe.

John
John
1 rok

Misto másla použít Ghí ??
Podle vás je levnější?

Zuzana
Zuzana
1 rok

Část asi polovinu jsem dala sádlo a zbytek heru a bylo upeceno a dobre

Aster
Aster
1 rok

Náhražka bude vždycky jenom náhražka – jsou recepty, kde se bez másla neobejdete, pokud to má mít tu správnou chuť.
Raději se obejdu bez moučníku – dám si ho jednou za čas, než prznit recepty náhražkami.