Vyrobte si domácí masox. Mnohem lepší a zdravější než ten z obchodu

Určitě mezi námi existují kuchařky (a kuchaři), kteří by svá jídla nikdy nedochutili masoxem. Ale my ostatní jsme po něm často sáhli nejen z nedostatku času, ale možná i z neznalosti, jak svým právě chystaným pokrmům dodat tu náležitou konečnou dochuť.

Když si ale prohlédneme kostku masoxu, je nám jasné, že nad tímhle složením naše trávení zrovna nezajásá. Spousta soli, aromat, zvýrazňovačů chuti, éček a minimum extraktu z masa. Je především zásluhou glutamátu, známého jako E621, že naše hovězí polévka nebo omáčka chutná po hovězím mase, i když ho kostka masoxu neobsahuje ani jedno procento.

Nebezpečný glutamát

Přezdívá se mu také tichý zabiják, a obsahují ho takřka všechny průmyslově vyráběné potraviny.

Nám ale záleží nejen na tom, aby naše jídla byla chutná, ale také, aby byla pokud možno zdravá a stravitelná. Aby nám ještě několik hodin po jejich konzumaci nebylo těžko.

Vyrobit si silný a zdravý masox doma přitom není nic složitého

Co budete potřebovat:

  1. 1 kg hovězího masa (žebro, oháňka, morkové kosti)
  2. 3 petržele
  3. 3 mrkve
  4. Půlku celeru
  5. 1 porek
  6. 2 brambory
  7. Paličku česneku
  8. 10 kuliček nového koření
  9. 10 kuliček pepře
  10. 5 bobkových lístků
  11. Hrst bylinek (majoránku, petržel, libeček)
  12. 3 litry vody

Masox si můžete z těchto surovin vyrobit dvěma způsoby: 

1. Postup:                                                            

  • Maso, očištěnou a nakrájenou zeleninu, koření a bylinky zalejte vodou, lehce osolte, přiveďte k varu a postupně odebírejte vysráženou pěnu.
  • Nechte asi čtyři hodiny mírně probublávat.
  • Potom vývar zredukujte na zhruba 600 – 700 ml.
  • Přeceďte a po vychladnutí, přelijte do větších tvořítek na led a nechte zamrazit.  
  • Dle potřeby vyjmete zmrzlý bujon a používejte jako klasický masox z obchodu.
Foto: Shutterstock

2. Postup

  • Maso, očištěnou zeleninu a bylinky připravíte stejným postupem, jako v prvním případě.
  • Po čtyřech hodinách pomalého vaření vyndejte pepř, nové koření a bobkový list a vše ostatní rozmixujte.
  • Případnou přebytečnou tekutinu zredukujte vařením a následně hustý krém rozetřete na asi 1 cm vysoký plát na plech vyložený pečícím papírem.
  • Směs  nechte alespoň 24 hodin sušit.
  • Následně rozkrájejte usušený masox na kostky, které opět zamrazíte a máte hotovo.  

A ještě tipy na závěr:

  • Stejným způsobem si můžete připravit masox z kuřecího masa. Na uvedené množství použijte asi 3 kg kuřecích skeletů.
  • Zeleninový masox zase připravíte s použitím jakýchkoli zbytků tvrdé zeleniny.
  • Masox si můžete doma pohodlně připravit také v pomalém hrnci, který poslední dobou získává na oblibě. Nastavte teplotu na 95 °C a vařte mezi 3 a 10 hodinami v závislosti na použitém mase. Díky nízké teplotě si váš masox uchová výraznou chuť a veškeré vitamíny.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments