Máte virózu? Na tato jídla raději zapomeňte, jinak vám bude hůř

Loading...

Některým potravinám je lepší se během své nemoci vyhnout. Některé potraviny vám mohou přitížit. Velký pozor si dejte na dehydrataci a zánětlivá onemocnění.

Cukr a sladkosti

Vyhněte se rafinovanému cukru a sladkostem. Rafinovaný cukr bohužel obsahuje většina průmyslově zpracovaných potravin. Cukr zvyšuje riziko zánětlivosti a bílým krvinkám znemožňuje plnit svou funkci. Místo toho si dopřejte ovoce a zeleninu. Tělu dodáte důležité živiny, vitamíny, minerální látky a posílíte imunitní systém.

Kyselé potraviny

Pokud zvracíte, nebo je vám zle od žaludku, nejezte nic kyselého. Nejde jen o kyselé okurky. Třeba pomerančová šťáva a džusy nejsou při nemoci moc vhodné. Zvracení kyselých šťáv snadno podráždí krk a je lepší se kyselejším ovocným šťávám vyhnout.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky se nedoporučují k některým antibiotikům a také kvůli zahlenění, které mohou zhoršit. Můžete je vyměnit za rostlinné mléko. Rýžové, sójové, oříškové, ovesné nebo třeba kokosové.

Polévky v sáčku

Často si zalijeme horkou vodou polévku v pytlíku. Většina instantních polévek má ale vysoký obsah sodíku, který nám neprospívá, zvláště při oslabení těla. Lepší je tedy domácí vývar nebo zeleninová polévka s menším obsahem soli.

Sůl a slané pochutiny

Ze stejného důvodu se vyhýbejte slaným pochutinám. Mnoho slaných krekrů, chipsů a oříšků obsahuje kromě vysokého množství soli i mnoho fruktózy, která rozvíjí v těle záněty.

Fastfood a polotovary

Tučné a smažené jídlo či polotovary obsahují vysoké množství tuků podporujících zánětlivost, stejně jako konzervanty a dochucovadla. Zánět, který v sobě máte, se ještě zhorší. Dejte si pokrm uvařený z čerstvých surovin.

Topinky a tvrdé potraviny

Pokud vás bolí v krku, zapomeňte na topinky, tousty a tvrdé potraviny, které ztěžují polykání. Mohou v krku pěkně bolet a škrábat. Na podrážděný krk jsou vhodné koktejly, jogurty, ovesné vločky, vejce, kaše, rýže nebo domácí polévky.

Sportovní a kofeinové nápoje

Ztracené elektrolyty při střevní chřipce nelze doplnit sportovními nápoji. Obsahují mnoho cukru, což zhoršuje křeče a průjem. Kofeinové a alkoholické nápoje zase tělo dehydratují. Nejlepší je pít čistou, neperlivou vodu. Výborný je i vlažný mátový čaj s analgetickými a anestetickými účinky. Vsadit můžete i na bylinky, ovocný, zelený, bílý či černý čaj.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Komentujte

avatar
  Odebírat  
Upozornit na