Měkké a jemné ručníky po jediném vyprání. Je potřeba přidat 2 běžné věci

Určitě to znáte – koupíte drahé a kvalitní ručníky a osušky, které jsou měkounké a krásně savé. Jenže si těchto jejich dobrých vlastností užíváte jen pár týdnů: poté začne látka tvrdnout a ztrácí své absorpční schopnosti. Po pár měsících už se taková osuška nehodí ani jako hadr na podlahu.

Zatvrdnutí ručníků

Tohle se stává téměř se všemi ručníky a osuškami. Často za to mohou zbytky mýdel, šamponů, tělových mlék a také nečistot a mastnoty z naší kůže, které do ručníků otíráme.

Někdy může být na vině i nevhodně zvolený prášek na praní či aviváž. V domácnostech, které se potýkají s tvrdou vodou, potom ručníky ztrácejí svou pružnost ještě rychleji než jinde.

Existuje však trik, jak znekvalitnění koupelnového prádla zpomalit. Budou vám k tomu stačit dvě běžně dostupné suroviny.

Ručníky perte samostatně

Ručníky a osušky byste vždycky měli prát samostatně a v malém množství tak, aby buben pračky nebyl přeplněný. Tím umožníte, aby se voda dostala ke každé části látky a pořádně ji vymyla.

Je také důležité si uvědomit, že do ručníků utíráme spoustu nečistot, a také je obvykle necháváme ve vlhkém prostředí koupelny, kde se může dařit různým plísním a bakteriím. Proto bychom měli osušky a ručníky prát minimálně na 60 °C, abychom měli jistotu, že v nich nic nechtěného nezůstalo.

Foto: Shutterstock

Do pračky přidejte ocet a jedlou sodu

Při praní ručníků a osušek nepoužívejte prací prášek. Přidejte k nim jen trochu bílého octa a jedlé sody. Zapněte pračku na 60 °C a nechte důkladně vyprat. Prádlo vytáhněte hned po vyprání, ať nezatuchne a nepomačká se, ručníky pořádně vyklepejte a poté nechte proschnout. Jestliže už začaly ztrácet pružnost a měkkost, zkuste proces zopakovat dvakrát za sebou.

Aviváže bohužel přispívají k ničení vláken uvnitř látky, proto – jestliže je používáte – s nimi v případě praní ručníků a osušek šetřete.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Radka
Radka
1 rok

Pokud použijete ocet a sodu tak dojde k neutralizační reakci. Pak to nedává moc smysl.