Měsíc bez cukru. S těmito účinky žena vůbec nepočítala, negativně ji překvapily

Často slýcháme, jak moc je cukr škodlivý a že by bylo nejlepší ho z našich jídelníčků nadobro vymazat. Detox od cukru je stále oblíbenější a někteří lidé skutečně učiní rozhodnutí, že ho nechtějí přijímat vůbec. Tak daleko zase Kate Bigamová nedošla, ale rozhodla se, že cukr ze své stravy vyškrtne na měsíc. Byla velmi zvědavá, co to udělá s jejím tělem.

Strava zcela bez cukru

K tomuto kroku ji navíc motivovala poukázka na detoxikační kúru, kterou dostala od kamarádky. A právě její součástí byla strava bez cukru a dalších látek, které zbytečně zatěžují organismus. Kate už předtím zdravějším stravováním dokázala zhubnout 15 kilogramů, a tak si od této kúry slibovala velké věci.

Zpočátku měla velký problém úplně se vyhnout cukru. Nachází se totiž téměř všude, od omáček po na první pohled zdravé müsli. Vyzbrojená voucherem se o odstranění cukru alespoň pokusila, přičemž tak učinila na dobu jednoho měsíce. Kate milovala pivo a hlavně slaninu, ale kvůli experimentu se těchto dobrot musela vzdát.

Kromě toho, že změnila obsah své lednice i spíže, chodila na přednášky s odborníkem a vedoucím programu. Ten připomínal všem účastníkům, že je cukr návykový stejně jako kokain, který povzbuzuje mozek. Proto se dokonce pojí často i s emocionálním problémem. Mnoho lidí zvykne velkým množství cukru zahnat špatnou náladu a stres. Jen díky němu dokáží být šťastnější.

Každý den obdrželi účastníci, včetně Kate, e-mail, kde bylo podrobně popsáno, co by měli jíst během detoxikační kúry. Většinu jídelníčku tvořila zelenina, semínka a různé klíčky. Dokonce se měli vyhnout i ovoci, jelikož má vysoký obsah přírodního cukru.

Kate pila hodně zeleného čaje, chia semínek, nezapomínala na špenát, hlávkový salát, okurky, mrkev, vajíčka a často si dělala zelené smoothie. Začala pozvolna. K snídani si dala misku ovesných vloček s mandlovým mlékem a vlašskými ořechy. Každým dnem však byl jídelníček přísnější. Uzeniny a vůbec jakékoli maso bylo nepřípustné. Dokonce i zdravější alternativa sladidla v podobě agávového sirupu. Dovolenou měla jen stévii cukrovou.

Vzdát se jídel plných cukru je velmi náročné, a to i po psychické stránce. / Foto: Shutterstock

Psychika dostala těžkou ránu

Ke konci detoxu se Kate cítila docela dobře po fyzické stránce. Dokonce spala lépe než dříve a měla více energie během dne. Její tělo nebylo tak bolavé jako obvykle a její příznaky alergie byly mírnější.

Avšak její psychika dostala zabrat. Emočně se totiž cítila špatně, byla nešťastná. Sama si přiznala, že chtěla jíst lépe a detox se jí nelíbil, i když po fyzické stránce se cítila lépe. Došla k závěru, že opuštěním cukru se vzdala radosti z jídla.

Každé jedno spotřebované sousto si zaznamenala a to už ani není řeč o samotném složení jídel. Kvůli tomu nemohla jít na večeři se svým přítelem nebo na setkání se svými kamarády, kdy by byla v pokušení dát si alkohol nebo pokrmy plné cukrů. Byla doslova posedlá tím, co vložila do úst. Po psychické stránce byl celý proces pro ni náročný a nakonec i vyčerpávající, bez ohledu na to, jak dobře spala.

Poučení do života

I když díky detoxikačnímu programu pochopila negativní účinky cukru a co všechno dokáže napáchat v lidském organismu, přiznala si, že život bez cukru je nereálný. Existují způsoby, jak začlenit své nové zdravější návyky do každodenního života, ale zároveň se potěšit koláčem od mámy.

Závěr podle Kate? V současnosti se zdravěji stravuje, nezapomíná na ovoce a zeleninu, ale v žádném případě si neodpírá sladké potěšení. Jak sama tvrdí, člověku to neublíží, hlavní je znát míru.

Foto: Shutterstock, zdroj: Goodhousekeeping.com

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Vzhledem k tomu, že už od dětství nemám ráda sladké, tak mi to nepřijde nijak zvlášť hrozné – zjevně si vystačím jen s cukrem, který se skrývá v běžných potravinách a v ovoci. Čaj nepiju a kávu nesladím – mám velmi ráda hořkou čokoládu, která obsahuje min 70% kakaa. Horší by pro mně bylo nejíst maso (ne uzeniny – maso), mléko. Kdybych se měla živit jen zeleninou, kterou moc ráda nemám (kromě česneku, cibule a chilli papriček) nějakými klíčky, semínky a ovesnými vločkami – asi bych brzy vyletěla z kůže. Jelikož cca 9 měsíců v roce pracuji i fyzicky, asi… Číst vice »

Světlana Eliášová
Světlana Eliášová
2 let

Tak to bylo něco špatně.
Osobně žiju bez cukru už rok. A skvělí. Normalizace krevního tlaky( brala jsem léky), normalizace cukru v krví ( permanentně zvýšený cukr) zhubla jsem na 20 kg. Ale v jídelníček musí obsahovat dost zdravých tuků, ne jenom zeleninu. A taky nějaké normální informace. Což u slečny nebylo.

Lukáš
Lukáš
2 let

Skvělá reakce, naprosto s vámi souhlasím. Navíc, pokud to někdo nezvládne psychicky, pak to je to jiný problém.

Jarmila
Jarmila
2 let

Taky jsem asi měsíc a půl nejedla cukr, ani med a podobně, kvůli bolesti kolena. Ale vůbec mi to nemyslelo, úplně zpomalené myšlení, jak v nějakém oparu. To koleno mě ale bolet přestalo a už nezačalo, i když teď jím cukr normálně. Ale nesmím to přehánět, protože jsem pak vzteklá, že bych vraždila na potkání.