Našlo by se jistě jen velmi málo lidí, kteří by si nepochutnali na míchaných vejcích. Toto jídlo zde již zdomácnělo a připravuje se nejčastěji coby součást skvělé a plnohodnotné snídaně. Navzdory zažitým představám si ho ale můžete udělat kdykoliv během dne, třeba jako vydatnou svačinku nebo lehčí, ale sytou večeři.
Chce to jiný přístup
Ačkoliv bude o sobě každý tvrdit, že přípravu míchaných vajec zvládá levou zadní, šéfkuchaři jsou občas hodně překvapeni tím, jakým způsobem k tomu lidé ve svých domácnostech přistupují. S profesionálním přístupem to nemá mnoho společného. Výsledkem jsou potom nemastná neslaná vajíčka, a to doslova. Taková, která sice zasytí, ale nevychutnáte si je. Nejsou totiž patřičně krémová a naopak jsou obvykle dosti vysušená.
Oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich proto míchaná vejce připravuje zásadně na francouzský způsob. Tedy nikoliv na pánvi, nýbrž ve vodní lázni.
A jak na to? Není to vůbec složité. Připravte si vodní lázeň, nad kterou umístěte misku. V ní je třeba rozpustit trochu másla. Potom přidejte rozklepnutá vejce a nezapomeňte ani na důležitou smetanu ke šlehání. Následně začněte vejce zlehka šlehat, a to tak, aby se nelepila na dno misky. Připravte se na to, že vejce budou brzy houstnout, ovšem stále budou krásně krémová a nadýchaná. I tady ale platí, že byste je neměli přetáhnout.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2022/05/michana-vejce.jpg)
Co přidat do vajec
Výhodou přípravy míchaných vajec je méně intenzivní teplo, které je naopak velmi dobře rozložené. Nejvíce problémů při přípravě tohoto pokrmu totiž vzniká na základně přílišného tepla, v důsledku kterého se vejce rychle zatáhnou a vysuší.
Do vajíček se hodí přidat slanina nebo šunka. Stačí je nakrájet na menší kousky a přidat k vejcím. Dobrou volbou je také nastrouhaný sýr. Ten můžete přimíchat rovnou k vejcím ve vodní lázni, případně si jimi vejce ozvláštnit až na talíři.
Nejlépe pak míchaná vajíčka chutnají s několika kousky čerstvé zeleniny a pečiva. Gurmáni si k nim mohou dopřát uzeného lososa nebo fazolky.
Foto: Shutterstock
Každému chutnají jinak. Já dám opést pár plátků slaniny, poté vyndám. Přidám olivový olej, papriku, chvíli pdusím, potom rozklepnu vejce a pridám plátky rajčat. Nemíchám, nechám bez ohně dojít. Přidám slaninu a baštím.
A já si udělám vajíčka na špeku, věnuju jim těch pár minut na vyšlehání vidličkou a míchání na nízkém “plameni” a mám je vláčná i bez vodní lázně…a majonézy a jiných pochybných ingrediencí…
V hotelu Imperiál jsem byl nedávno na snídani a odpornejsi michana vejce jsem nikdy neměl… Zřejmě se svého receptu nedrží 😁