Míchaná vajíčka, jak je dělá Pohlreich. Konečně správně. Šéf se diví, jak je lidé doma patlají

Našlo by se jistě jen velmi málo lidí, kteří by si nepochutnali na míchaných vejcích. Toto jídlo zde již zdomácnělo a připravuje se nejčastěji coby součást skvělé a plnohodnotné snídaně. Navzdory zažitým představám si ho ale můžete udělat kdykoliv během dne, třeba jako vydatnou svačinku nebo lehčí, ale sytou večeři.

Chce to jiný přístup

Ačkoliv bude o sobě každý tvrdit, že přípravu míchaných vajec zvládá levou zadní, šéfkuchaři jsou občas hodně překvapeni tím, jakým způsobem k tomu lidé ve svých domácnostech přistupují. S profesionálním přístupem to nemá mnoho společného. Výsledkem jsou potom nemastná neslaná vajíčka, a to doslova. Taková, která sice zasytí, ale nevychutnáte si je. Nejsou totiž patřičně krémová a naopak jsou obvykle dosti vysušená.

Oblíbený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich proto míchaná vejce připravuje zásadně na francouzský způsob. Tedy nikoliv na pánvi, nýbrž ve vodní lázni.

A jak na to? Není to vůbec složité. Připravte si vodní lázeň, nad kterou umístěte misku. V ní je třeba rozpustit trochu másla. Potom přidejte rozklepnutá vejce a nezapomeňte ani na důležitou smetanu ke šlehání. Následně začněte vejce zlehka šlehat, a to tak, aby se nelepila na dno misky. Připravte se na to, že vejce budou brzy houstnout, ovšem stále budou krásně krémová a nadýchaná. I tady ale platí, že byste je neměli přetáhnout.

Foto: Shutterstock

Co přidat do vajec

Výhodou přípravy míchaných vajec je méně intenzivní teplo, které je naopak velmi dobře rozložené. Nejvíce problémů při přípravě tohoto pokrmu totiž vzniká na základně přílišného tepla, v důsledku kterého se vejce rychle zatáhnou a vysuší.

Do vajíček se hodí přidat slanina nebo šunka. Stačí je nakrájet na menší kousky a přidat k vejcím. Dobrou volbou je také nastrouhaný sýr. Ten můžete přimíchat rovnou k vejcím ve vodní lázni, případně si jimi vejce ozvláštnit až na talíři.

Nejlépe pak míchaná vajíčka chutnají s několika kousky čerstvé zeleniny a pečiva. Gurmáni si k nim mohou dopřát uzeného lososa nebo fazolky.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Honzas
Honzas
1 rok

Každému chutnají jinak. Já dám opést pár plátků slaniny, poté vyndám. Přidám olivový olej, papriku, chvíli pdusím, potom rozklepnu vejce a pridám plátky rajčat. Nemíchám, nechám bez ohně dojít. Přidám slaninu a baštím.

Iris
Iris
1 rok

A já si udělám vajíčka na špeku, věnuju jim těch pár minut na vyšlehání vidličkou a míchání na nízkém “plameni” a mám je vláčná i bez vodní lázně…a majonézy a jiných pochybných ingrediencí…

Roman
Roman
1 rok

V hotelu Imperiál jsem byl nedávno na snídani a odpornejsi michana vejce jsem nikdy neměl… Zřejmě se svého receptu nedrží 😁