Rychlé omáčky k rýži bez masa. Večeře nebo oběd za pár korun, v těžkých časech ideální

Mezi ty nejjednodušší omáčky na přípravu patří bezpochyby rajčatová omáčka, kari omáčka a smetanová omáčka. Všechny tři jsou velmi snadné na přípravu, skvěle se hodí k rýži či k těstovinám, které taktéž uvaříte za pár minut. A navíc se tyto omáčky dají konzumovat i bez masa. Rychle si tak můžete po náročném dni v práci uvařit teplou večeři za pár korun. A k tomu všemu vás taková hustá omáčka i dobře zasytí na delší dobu.

Klasická rajčatová omáčka

Budete potřebovat:

– 4 lžíce oleje

– 2 stroužky nadrobno nasekaného česneku

– 1 střední až velká cibule

– 4 lžíce cukru krupice

– 4-5 lžic hladké mouky

– 2 litry masového nebo zeleninového vývaru

– rajský protlak nebo plechovka nakrájených rajčat

– koření dle chuti (hřebíček, bobkový list, tymián, sůl, pepř, bazalka, nové koření)

Postup:

Nejprve na rozehřátém oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli a česnek. Poté přidáme mouku, kterou taktéž krátce osmahneme. Poté přidáme cukr a koření podle chuti. Vše dobře promícháme, vlijeme vývar, přidáme nakrájená rajčata nebo rajčatový protlak, důkladně promícháme a vaříme zhruba 15 minut. Takto připravenou rajskou omáčku můžeme podávat bez masa jen s rýží, těstovinami či s knedlíkem.

Foto: Shutterstock

Oblíbená kari omáčka

Další oblíbenou a snadnou omáčkou je bezpochyby kari omáčka, jejíž chuť můžete měnit jednoduše přidáním různých dalších koření či přísad. Skvěle se hodí k rýži a můžete ji konzumovat s masem i bez něj. Velmi dobře chutná také s hranolkami.

Budete potřebovat:

– 1 lžíce olivového oleje

– 2 stroužky nadrobno nasekaného česneku

– 2 cibule

– 1,5 lžičky kari

– sůl

– pepř

– 250 ml smetany ke šlehání

– 200 ml mléka

– mouka na zahuštění

Postup:

Cibuli společně s česnekem osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme kari, promícháme a vlijeme smetanu. Následně rozmícháme zhruba jednu lžíci mouky v mléce a postupně přiléváme do hrnce. Pokud nechceme zahušťovat klasickým způsobem, můžeme místo mléka a smetany použít kokosové mléko, které omáčku dobře zahustí i bez přidání mouky. Omáčku poté už jen chvíli povaříme a dochutíme. Pro pálivější chuť je možné přidat také trochu chilli.

Snadná smetanová omáčka              

Jedná se o velmi univerzální omáčku, do které můžete přidat například i žampiony, cuketu, mrkev či petržel. Popřípadě i uvařené vajíčko. Skvěle chutná nejen s rýží, ale také s těstovinami a je velmi snadná na přípravu.

Budete potřebovat:

– plátek másla

– 1 cibule

– smetana

– hladká mouka na zahuštění

– zeleninový vývar

– smetana

– sůl a pepř

Postup: Na másle orestujeme nadrobno nasekanou cibuli, podlijeme vývarem a chvíli povaříme. Poté zahustíme moukou, kterou rozmícháme ve smetaně. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
Daniela
1 rok

Mě překvapil česnek do rajské omáčky a to vařím už šedesát let, ale možná je to dobré .

Iris
Iris
1 rok

No, já se potřebuju po práci najíst – ne jen podráždit žaludek, a to poslední, co se mi po celém dni v terénu chce, je běhat kolem plotny – takže za mně kus masa s chlebem – maso upeču den předem, další den si ho jen ohřeju a tím to pro mně končí. Omáčka s těstovinami, rýží nebo knedlíkem – úžasně “výživné” a navíc za hodinu budu mít zase hlad…