Modrý čaj – zázrak východní medicíny

Loading...

Slyšíte prvně o modrém čaji? Není divu, je vzácný a v supermarketu ho nekoupíte. Kde ho pořídíte a co vše je ukryto v jednom šálku tohoto lahodného moku? Jak si ho připravit doma?

Jak a kde se získává modrý čaj

Modrý čaj získává svou barvu ze sytě fialovo-modrých květů rostliny, které se říká motýlí hrachový květ či klitorie. Jde o nápoj, který vzniká právě za použití sušených květů výše jmenované rostliny, latinsky clitoria ternatea.

Rostlina je základem pro tvorbu modrého čaje, který může být vyráběn z čistě daných květů, ale také je možné použít další složky, jako je citronová tráva či sušené rostliny. Nejvyššího účinku dosáhnete konzumací ryze čistého modrého čaje pouze z květů klitorie.

Čaj je pro své účinky již po staletí využíván v ájurvédské medicíně. A protože klitorie obsahuje flavonoidy, antioxidanty, je tak velmi prospěšný na lidský organismus.

Zázračné účinky lahodného šálku

  • Zrychlení metabolismu – účinná pomoc při hubnutí,
  • zpomalení stárnutí,
  • pozitivní účinek na zažívací trakt a močové ústrojí,
  • podpora oběhového systému,
  • udržení pružné pokožky,
  • podpora růstu vlasů,
  • pozitivní účinek na zrak – prevence infekce a zánětu oka,
  • pomoc při kašli,
  • pozitivní vliv na správnou funkci ženských reprodukčních orgánů,
  • zmírnění únavy,
  • pomoc při bolestech hlavy,
  • napomáhá k udržení zdravé mozkové činnosti,
  • příznivý účinek na cévy.

Kde koupit a jak snadno připravit

Modrý čaj rozhodně na první pohled zaujme barvou a ocenitelný je pro svůj účinek. Zakoupit ho můžete ve specializovaných prodejnách s čajem, kde pořídíte samotné sušené květy či již hotovou směs.

Příprava je velice snadná, kdy sušené květy přelijete horkou, nikoliv vařící vodou, necháte po dobu cca 10 až 15 minut louhovat. Čaj dostane svou typickou barvu, kterou dokonce můžete i změnit narušením pH tekutiny. Pokud dáte do čaje pár kapek citronu, změní se barva na fialovou.

Ideální je vypít 2 až 3 šálky za den. Rozhodně nepřekročit dávku více jak 5 šálků.

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Komentujte

avatar
  Odebírat  
Upozornit na