Čtěte správně obaly potravin. Co už musíte vyhodit a co lze v klidu konzumovat?

Podle průzkumů až 1/3 potravin vyhodíme kvůli prošlým datům na obalech a špatnému skladování potravin. Jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí? Podívejte se, jak zbytečně nevyhazovat jídlo a peníze.

Datum spotřeby

Pokud najdete na obalu údaj: „Spotřebujte do“, jedná se o čerstvé potraviny s poměrně krátkou trvanlivostí. Měli byste je sníst rychle, jinak představují zdravotní riziko. Po uplynutí data spotřeby se tyto produkty nesmí prodávat. Zejména se jedná o mléčné výrobky, chlazené maso, ryby a produkty studené kuchyně. Na léto si pořiďte termotašku, protože výkyvy teplot ovlivňují trvanlivost.

Minimální trvanlivost

Jestliže je na obalu výrobku údaj: „Minimální trvanlivost do“, toto datum nesou potraviny s delší životností. Mohou se prodávat i po uplynutí doby minimální trvanlivosti, ale musí být vždy viditelně označené a oddělené od klasického zboží. Můžete je bez obav zkonzumovat, pokud nejsou závadné. Toto označení mívají sušenky, těstoviny, zavařeniny, konzervy nebo čaje.

Potraviny bez označení

Datum trvanlivosti nebo spotřeby ale nenajdete na všech potravinách a nápojích. Například jde o ty, na kterých jsou vidět známky kažení na první pohled, třeba ovoce a zelenina, silné alkoholické nápoje, ocet, sůl, cukr, cukrovinky a žvýkačky. Evropská unie navíc zvažuje rozšíření kategorie o rýži, těstoviny, kávu, ryby a konzervy.

Jak neplýtvat potravinami

Pravidelně umývejte ledničku, ať vám potraviny vydrží déle čerstvé a nemnoží se plísně, které se snadno šíří. Teplota se v lednici pohybuje od 4 do 9 °C. Nejteplejší místo je v horní části dveří a nejchladněji je v zadní části spodních boxů lednice. Přihlédněte i k podmínkám skladování potravin uvedených na obalech. Pokud nakupujete suroviny na vaření, můžete zvolit čerstvé a ty s delší dobou trvanlivosti si nechat na později. Potraviny vždy před konzumací očichejte a pořádně prohlédněte.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.