Námořnické buřty jsou výborné levné jídlo. Potěší každého chlapa

Typické letní jídlo si můžete dopřát po celý rok. Přidá vám letní náladu a pohodu. Zejména mezi milovníky piva, rajčat a buřtů je tento pokrm pořádně oblíbený. Že nevíte, o co se jedná? Jdeme objevit námořnické buřty.

České špekáčky jedou!

Naše tradiční špekáčky patří mezi českou klasiku. Dokonce se před časem zapsaly do historie, když byly uznány jako tradiční specialita Evropskou unií. Jejich receptura je tak chráněná. Když si pořídíte buřty, tuto tradiční specialitu si rozhodně nekupujete. Jedná se o úplně jiný produkt, který bohužel nemusí dosahovat požadovaných kvalit. Špekáčky jsou zde s námi již od roku 1891, kdy je tvořili mistři řezníci.

40 procent masa je minimum

Abyste si vychutnali špekáček se vším všudy, musíte pamatovat na to, že by měl obsahovat alespoň 40 procent masa. Ve špekáčku je vepřové a hovězí maso, ale také špek. Také se používá pepř, česnek a muškátový oříšek. Kvalitní špekáčky jsou vázány ručně a jsou v přírodním střívku. Obsah soli je ve špekáčku maximálně 2,5 procent.

Jaké ingredience budeme potřebovat?

Abyste si připravili čtyři porce námořnické dobroty, budete potřebovat osm špekáčků, 300 mililitrů černého piva, půl kila kysaného zelí, dvě cibule, hořčici, lžičku cukru, pepř, sůl a konzervu nasekaných rajčat. Samozřejmě můžete přidat ostrou chuť pomocí chilli.

Foto: Shutterstock

Recept připravíte během chvilky

Námořnické buřty si připravíte následovně:

  1. Oloupejte špekáčky a nakrájejte je na menší kostičky.
  2. Nakrájejte cibuli na proužky.
  3. Rajčatovou směs smíchejte s hořčicí, cukrem a pivem.
  4. Do pekáče vložte vymačkané zelí a polovinu cibule. Na zelí položte špekáčky a zalijte je omáčkou, následně přidejte zbytek cibule.
  5. Pečte ve středně vyhřáté troubě až do zhoustnutí omáčky.

Námořnické buřty jsou skvělou dobrotou k večeři, nebo k oblíbenému sportovnímu přenosu.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Chlapa potěší kus dobře udělaného masa, buřty nejsou jídlo – buřty jsou chuťovka…

Ivona
Ivona
1 rok
Reply to  Iris

Jj, moje řeč. Že by byly zrovna zdravé, to si nemyslím, ale jednou za čas upečené na ohni, mňamka 😉