Naprosto nejlepší dušené zelí. Šéfkuchař ukázal dokonalý fígl s karamelem

Jste-li milovníky české kuchyně, pak se ve vašem jídelníčku jistě často objevuje zelí. Většinu českých klasik si bez něj ani neumíme představit, a tak se ho většina kuchařek a kuchařů naučí dřív nebo později připravovat i doma. Existuje však spousta triků, jak si ho vylepšit – třeba tím, že ho dochutíte karamelem.

Připravujete si kysané zelí doma?

Naši předci si díky kysanému zelí uloženému v bečkách a sudech zajišťovali přísun vitamínů na dlouhé zimy. Zelí si brali dokonce i námořníci na dlouhé plavby, aby se vyhnuli kurdějím. My už dneska sice můžeme koupit citrusy nebo lesní ovoce v supermarketech i uprostřed tuhé zimy, ale přesto se nejvíce vyplatí si kysané zelí připravovat doma.

Je to sice pracnější záležitost a budete potřebovat místo na uskladnění, ale máte jistotu, že víte, jaké zelí jste použili, co jste do něj přidali a že je v té nejvyšší kvalitě.

Když už kysané zelí kupujete hotové, je dobré sahat po tom, které neobsahuje konzervanty a není uměle dochucováno.

Foto: Shutterstock

Jak dochucovat zelí

V každé rodině asi existuje recept, jak zelí „správně“ dochutit. Někde ho mají raději více kyselé, jinde naopak vyladěné do sladkých podtónů. Někde se přidává kmín, jinde rozinky.

Vynikající může být zelí, které dochutíte kostičkami slaniny, které jste nechali opéct na zesklovatěné cibulce. Variant příprav je spoustu a někdy se vyplatí vyzkoušet více možností, než najdete ten recept, který vašim chuťovým pohárkům nejvíce lahodí.

Zelí s karamelem

Lahodné zelí s karamelovým podtónem si můžete připravit velmi jednoduše. Na sádle si nechte lehce opéct cibulku. Poté na ni nasypte krystalový cukr a míchejte tak dlouho, dokud nezkaramelizuje. Jde to docela rychle, tak si dávejte pozor, ať ji nenecháte spálit, to by vám potom zelí pěkně zhořklo.

Cibulku zalijte horkým hovězím vývarem a přidejte zelí. Dochuťte solí kmínem, bobkovým listem či kapkou octa podle chuti.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments