Naučte se rozmrazit rybu správně. Většina lidí neví, jak na to a udělá velkou chybu

Ryby jsou bohaté na živiny a bílkoviny. Mají méně cholesterolu a nasycených tuků než maso. Obsahují vitamíny, zejména vitamin B, a také minerály jako třeba zinek nebo železo. Tučné ryby (losos, tuňák, makrela) obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro nás po zdravotní stránce vysoce přínosné. Proto bychom ryby nebo mořské plody měli zařadit do jídelníčku dvakrát týdně.

Ideální volbou pro co nejjednodušší nákup, skladování a přípravu jsou zmražené mořské ryby. Vzhledem k tomu, že bývají zamraženy relativně brzy po výlovu (ryby označené jako FAS – frozen at sea – dokonce zmrazeny přímo na moři), neztrácí svěžest ani chuť.

Jak ryby nerozmrazovat

Aby ryba neztratila živiny a zůstala stále chutná, musí se s jejím masem zacházet velmi opatrně. Proto zapomeňte na rozmrazování v mikrovlnné troubě. Pro rybu je to příliš velký šok, navíc vyšší teplota může částečně uvařit tenčí části ryby. Stejně tak se nedoporučuje rozmrazovat rybu v horké vodě, ta opět naruší její strukturu.

Překvapivě není rozumné nechat rybu rozmrzat ani na kuchyňské lince při pokojové teplotě, tím totiž podpoříme růst bakterií na povrchu ryby.

Pokud chcete, aby ryba zůstala chutná a zachovala si významné živiny, musíte s ní zacházet velmi šetrně. / Foto: Shutterstock

Jaký je tedy správný postup?

Pokud na rozmrazení nespěcháte, to znamená, že chcete rybu zpracovat třeba následující den, doporučuje se rybu z mrazáku dát do ledničky. Maso tak zažije menší šok, otepluje se postupně.

Co když jste ale rybu v mrazáku zapomněli a potřebovali byste si za chvíli uvařit oběd či večeři? Rozmrazujte ve studené vodě. Mraženou rybu vložte v obalu či plastovém sáčku do velké mísy, a zalijte ji vlažnou vodou – o něco chladnější, než je pokojová teplota. Vodu cca každých 20 minut vyměňte, dokud ryba zcela nerozmrzne. Hlavně dbejte, aby ryba zůstala v obalu – pokud byste ji rozmrazovali vybalenou, nasákla by příliš mnoho vody, což by ubralo chuti, navíc by přebytečná vlhkost zbytečně komplikovala tepelnou úpravu.

Správně a precizně připravená ryba nejen výborně chutná, ale dodá našemu tělu přesně to, co potřebuje. Přejeme dobrou chuť.

Foto: Shutterstock, zdroj: Bonappetit, Medicalnewstoday

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments