Ryby jsou bohaté na živiny a bílkoviny. Mají méně cholesterolu a nasycených tuků než maso. Obsahují vitamíny, zejména vitamin B, a také minerály jako třeba zinek nebo železo. Tučné ryby (losos, tuňák, makrela) obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro nás po zdravotní stránce vysoce přínosné. Proto bychom ryby nebo mořské plody měli zařadit do jídelníčku dvakrát týdně.
Ideální volbou pro co nejjednodušší nákup, skladování a přípravu jsou zmražené mořské ryby. Vzhledem k tomu, že bývají zamraženy relativně brzy po výlovu (ryby označené jako FAS – frozen at sea – dokonce zmrazeny přímo na moři), neztrácí svěžest ani chuť.
Jak ryby nerozmrazovat
Aby ryba neztratila živiny a zůstala stále chutná, musí se s jejím masem zacházet velmi opatrně. Proto zapomeňte na rozmrazování v mikrovlnné troubě. Pro rybu je to příliš velký šok, navíc vyšší teplota může částečně uvařit tenčí části ryby. Stejně tak se nedoporučuje rozmrazovat rybu v horké vodě, ta opět naruší její strukturu.
Překvapivě není rozumné nechat rybu rozmrzat ani na kuchyňské lince při pokojové teplotě, tím totiž podpoříme růst bakterií na povrchu ryby.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2021/12/ryba-mikrovlnna-trouba.jpg)
Jaký je tedy správný postup?
Pokud na rozmrazení nespěcháte, to znamená, že chcete rybu zpracovat třeba následující den, doporučuje se rybu z mrazáku dát do ledničky. Maso tak zažije menší šok, otepluje se postupně.
Co když jste ale rybu v mrazáku zapomněli a potřebovali byste si za chvíli uvařit oběd či večeři? Rozmrazujte ve studené vodě. Mraženou rybu vložte v obalu či plastovém sáčku do velké mísy, a zalijte ji vlažnou vodou – o něco chladnější, než je pokojová teplota. Vodu cca každých 20 minut vyměňte, dokud ryba zcela nerozmrzne. Hlavně dbejte, aby ryba zůstala v obalu – pokud byste ji rozmrazovali vybalenou, nasákla by příliš mnoho vody, což by ubralo chuti, navíc by přebytečná vlhkost zbytečně komplikovala tepelnou úpravu.
Správně a precizně připravená ryba nejen výborně chutná, ale dodá našemu tělu přesně to, co potřebuje. Přejeme dobrou chuť.
Foto: Shutterstock, zdroj: Bonappetit, Medicalnewstoday