Naučte se, jak udělat přepuštěné máslo. Proč je ghí lepší než obyčejné

Přepuštěné máslo je klasika, kterou pravidelně připravovaly už naše babičky. Oproti klasickému máslu má mnoho výhod. Mezi ně patří rozhodně delší trvanlivost. Také snese daleko větší teplotu, můžete ho zahřát až na 250 °C.

Jaký je rozdíl mezi Ghí a přepuštěným máslem?

Zásadní rozdíl je především v délce přípravy. Přepuštěné máslo se vaří pouze do chvíle, než se začne odpařovat a dojde k oddělení mléčné sušiny. Ghí se nechává vařit až do chvíle, než začne mléčná sušina karamelizovat. Sundává se, až když má lehce zlatavé zbarvení a získá jemnou ořechovou chuť. Společnou vlastností obou variant je to, že se jedná o čistý tuk – mohou ho tedy bez obav konzumovat i lidé, kteří mají intoleranci na laktózu.

Co budete potřebovat na přípravu ghí?

Jedinou ingrediencí, kterou budete potřebovat, je máslo. Množství záleží na vás, ale nejméně jednu celou kostku, lepší jsou dvě – vydrží vám v lednici opravdu dlouho. Pak si připravte hrnec, lžíci, pláténko, přes které ho budete cedit a uzavíratelnou nádobu, do které ho uskladníte.

Jak na to?

  1. Máslo nakrájejte na plátky a dejte za velmi nízké teploty rozpustit na připravenou pánev nebo do hrnce.
  2. Nechte pomalu rozpouštět asi 30 minut, a počkejte, než na něm vzniknou bublinky. Nahoře se začne usazovat pěna a syrovátkové proteiny. Ty postupně lžící odebírejte. Pouze sbírejte pěnu, dávejte stranou, ale nemíchejte ho.
  3. Ve chvíli, kdy se pěna přestane tvořit, nechte ghí zkaramelizovat. Na dně pánve uvidíte zlatavou barvu, a to je ta chvíle, kdy byste ho měli ihned odstavit z plotny. Poznáte to i podle ořechové vůně.
  4. Po několika minutách máslo přeceďte do připravené nádoby. Po vychladnutí uložte do lednice.
Foto: Shutterstock

Ghí je zdravější než máslo

Zatímco klasické máslo cholesterol zvyšuje, ghí ho může při pravidelné konzumaci i snížit. Navíc má příznivé účinky na srdce, pomáhá detoxikaci organismu, posiluje obranyschopnost organismu a pomáhá snížit horečku. Obsahuje vitamíny A, D, E a K a je součástí ajurvédské medicíny. V Indii patří k jedné z nejcennějších potravin.

Využití ghí v kuchyni

Jelikož zvládá vysoké teploty, dá se využít téměř všude v teplené kuchyni – smažení, fritování restování. Dá se využít i ve studené kuchyni, můžete jím nahradit klasické máslo. Nicméně v teplé kuchyni je jeho použití běžnější, pokrmům dodá příjemnou oříškovu chuť.

Foto: Shutterstock, zdroj: Thepioneerwoman

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

To je “dobrý” návod na ghí 😀 z toho se 100% poserete a pokud podle toho vyrobíte přepuštěné máslo, tak jste dětmi štěstěny! raději si najděte návod na výrobu přepuštěného másla na internetu a vyplatí se vám to, pokud si budete chtít usmažit třeba telecí minutku, kuřecí minutku, zeleninu apod.