Naučte se strouhat sýr, aniž byste ulepili struhadlo. Je na to fígl

Milujete špagety sypané čerstvě nastrouhaným parmezánem či čedarem, ale obáváte se, že se vám sýr bude zase lepit na struhadlo? Strouhání sýra bývá právě kvůli tomuto nepříjemnému problému trochu oříšek. Jak tedy efektivně strouhat sýr, aby se na struhadlo vůbec nelepil, nezasekával se a vy potom nemuseli trávit spoustu času při následném mytí nádobí? Existuje na to jednoduchý fígl.

Jak na snadné strouhání sýra

Díky tomuto jednoduchému triku už svůj oblíbený sýr nebude nikdy strouhat jinak. Jednoduše před tím, než jej začnete strouhat, potřete povrch struhadla zevnitř i zvenku trochou olivového oleje. Sýr se pak nebude lepit a navíc bude ze struhadla krásně vypadávat, aniž by se v něm zasekával. Chuť olivového oleje není nijak zvlášť výrazná, takže se nemusíte vůbec bát, že by díky němu čerstvě nastrouhaný sýr svou typickou chuť ztratil. A pokud jste sýra nastrouhali příliš mnoho, nebojte se ho zamrazit. Nic tím nepokazíte.

Využití strouhaného sýra

Když už znáte trik, jak si jednoduše nastrouhat sýr bez lepení, je dobré vědět, na co ho můžete využít. Klasikou je posypání špaget, rizota či obložených chlebíčků. Víte ale, že receptů se strouhaným sýrem je celá řada? Strouhaný sýr se skvěle hodí například do salátů, na sýrové smažené placičky anebo ho můžete využít i do omelet.

Foto: Shutterstock

Sýrová omeleta

Vyšlehejte v misce jedno větší vejce s lžící plnotučného mléka nebo vody tak, aby se ingredience důkladně spojily. Poté rozpusťte máslo na pánvi a jakmile přestane bublat, pomalu přilévejte vaječnou směs. Dbejte na to, aby se rovnoměrně rozprostřela a aby vám spodní strana nezhnědla. Jakmile budete mít hotovo, posypte omeletu vašim oblíbeným strouhaným sýrem.

Cuketová omeleta

Nastrouhejte si do misky cuketu, osolte ji a nechte stát stranou, dokud nepustí vodu. Poté ji prolisujte a přebytečnou vodu odstraňte. Do druhé misky si nastrouhejte parmezán nebo i jiný sýr, přidejte vejce, sůl a pepř. Můžete přidat také nakrájenou jarní cibulku, šalvěj nebo chilli. Následně vše smíchejte dohromady. Připravte si pánev, rozehřejte olej a pak přidejte a rovnoměrně rozetřete připravenou směs. Přiklopte pokličkou a nechte vařit, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté omeletu opatrně otočte a opečte i z druhé strany.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Nelen Nel
Nelen Nel
1 rok

Tak nevím. Naolejované struhadlo jsem zkusila. Začlo lepit a ucpávat se tak,,,o 8-10 strouhnutí později. Žádné výhody,jen zapatlanější struhadlo.