Skvělý způsob, jak vyčistit připálené nádobí. Použijte směs 3 surovin a hrnce budou jako nové

Mezi takové nádobí většinou patří hrnce a pánve. Ne vždy si myčka poradí s odolnými připáleninami na vnitřní, ale i vnější straně, proto je dobré čas od času vzít houbičku, nějaké pomocníky a nádobí pořádně vyčistit. Také není potřeba kupovat různé přípravky z drogerie – na pomoc vám přijdou vhod i suroviny, které máte běžné ve spíži. Které z nich to jsou a jak je použít?

Smalt a měď – jak je vyčistit

Se smaltem a mědí je to horší než například s nerezem. Takové hrnce je ideální napustit vodou – bohatě stačí na pokrytí dna, přidat dvě polévkové lžíce jedlé sody a vodu přivést k varu. Následně plamen vypněte a vodu v hrnci nechte vychladnout. Poté už jen tekutinu vylijte a umyjte běžným způsobem. 

Na vnější stranu hrnce či pánve, je dobré smíchat jedlou sodu, trochu octa a pár kapek citronové šťávy – měla by vám vzniknout kašička. Tu následně naneste na hrnec, nechte malou chvíli působit a poté vydrhněte pomocí kartáče či houbičky. Soda má mírně abrazivní účinky, ale zároveň ne tolik, aby poškodila nádobí. Kyseliny v octu pomohou rozpustit odolné skvrny a citron dodá krásný lesk. Následně nádobí stačí opět umýt běžným způsobem.  

Foto: Shutterstock

Pozor na teflonové nádobí

Při umývání teflonu byste měli být velmi obezřetní, abyste jej nepoškodili. V takovém případě si připravte jedlou sodu a horkou vodu. Nejdříve sodu nasypte do pánve a zalijte ji vodou. A to tak, aby vznikla kaše, kterou rozetřete po celé znečištěné ploše. Tu nechte působit klidně i několik hodin. Poté do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Vylijte, opláchněte a máte hotovo.

Na vnější odolné skvrny lze smíchat jedlou sodu a peroxid vodíku – vytvořte kašičku a naneste ji na pánev. Nechte působit po dobu alespoň dvou hodin a poté stačí jen setřít hadříkem či umýt běžným způsobem. Doporučujeme nikdy nepoužívat bělidla či jinou chemii na bázi chloru, zničíte tak nádobí. Jednoduché, ale přímo efektivní způsoby čištění. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Thespruce

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments