Naučte se tu nejlepší drobenku. Každý koláč povznese o úroveň výš, většina hospodyněk ji ale neumí

Také jste jako děti milovaly drobenku na koláče? Drobenka patří na spoustu koláčů a desertů, kterým dodá lahodnou křupavou chuť a unikátní vůni. Na bublanině skvěle vyvažuje kyselou chuť ovoce. Jak si ji vytvořit vašich představ?

Drobenka skvěle doplní klasické tvarohové, ale i ovocné, povidlové či makové koláče. Drobenka, posýpka nebo také žmolenka dezertům dodá máslovou vůni a skvělou křupavost. Jak originální drobenku připravovaly naše prababičky? Nedávaly tam žádné suroviny navíc, jako je tomu dnes. Drobenku dělaly jen ze tří surovin, tedy z cukru, mouky a másla. Dejte se proto do přípravy klasické drobenky.

Drobenka ze tří surovin

Drobenka se původně skládala jen ze tří surovin, tedy z másla, mouky a cukru, které však musíte smíchat v určitém poměru. Nedávejte je ve stejném množství a poměru, ale dejte tolik mouky, kolik váží dohromady máslo a cukr. Na koláč se šťavnatějším ovocem můžete připravit sušší drobenku. Klasický postup je však sázkou na jistotu.

Jakou zvolit mouku na drobenku

Drobenku můžete připravovat z hladké mouky, polohrubé i hrubé mouky. Z hladké mouky bude žmolenky jemnější, z hrubé zase bude nejvíce křupavá. Zlatou střední cestou je polohrubá mouka, která se vám bude dobře zpracovávat a nebude tvrdá.  

Poměr surovin je snadný. Smíchejte tolik mouky, kolik váží dohromady máslo a cukr. / Foto: Shutterstock

Recept na drobenku

Potřebné suroviny:

  • cukr
  • mouka
  • vychlazené máslo

Postup přípravy:

Aby se s máslem lépe pracovalo, máslo si nakrájejte na menší kostičky a dejte ho znovu vychladit do lednice. V míse si promíchejte mouku s cukrem a přidejte k němu nakrájené máslo. Pak rychle máslo začněte zapracovávat, aby neměklo.

Je velmi důležité, aby v drobence zůstaly větší kousky másla obalené cukrem a moukou, aby byla drobenka pěkně křupavá. Dejte si pozor, ať ji nemícháte příliš dlouho, jinak teplo z dlaní začne máslo rychle rozpouštět a ingredience se moc spojí.

Pak vložte drobenku na 30 minut do lednice, než ji nasypete na koláč. Díky tomu si jednotlivé drobečky lépe udrží svůj tvar. Dochutit ji můžete kapkou rumu, trochu vanilky nebo s nasekanými ořechy. Můžete použít i třtinový cukr, aby byla zlatavější.

Foto: Shutterstock

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments