Nejlepší jablečný koláč z dob socialismu. Doteď tuto delikatesu z dětství nic nepřekonalo

Naše babičky to prostě v kuchyni uměly. Nejen, že vařily a pekly tak chutně, až jsme se olizovali za ušima, ale navíc dokázaly zpracovat všechno, co se urodilo tak, aby nic nepřišlo nazmar. Přichází podzim, a proto není od věci si připomenout jeden oblíbený a velmi chutný jablečný recept.

Ingredience na jablečný koláč z lineckého těsta

Na těsto si přichystáme:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 250 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 3 lžíce bílého vína.

Na jablečnou náplň si připravíme:

  • 1 kg jablek
  • 1 vanilkový puding
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžičku skořice.

Postup

V míse smícháme mouku, cukr moučku, máslo, prášek do pečiva, vejce a bílé víno. Důkladně promícháme, vypracujeme těsto, to zabalíme do folie a dáme do lednice odpočívat.

Teď se pustíme do výroby náplně. Na struhadle nahrubo nastrouháme kilo jablek, šťávu neslíváme, necháme ji ve směsi. Přidáme puding, cukr krupici a skořici. Dobře promícháme.

Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě poloviny. Tu jednu vyválíme válečkem na tenkou placku o velikosti plechu 25 x 30 cm. Vložíme do plechu vyloženého pečícím papírem. Přečnívající okraje ohneme do stran tak, aby se nalepily na stěny plechu a trochu přesahovaly.

Foto: Shutterstock

Nyní na těsto naneseme náplň, rovnoměrně rozmístíme, druhou stranou lžíce uhladíme. Pak vyválíme druhou polovinu těsta, kterým zaklopíme jablečnou náplň. Vrch koláče propícháme vidličkou. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Po půl hodině začneme kontrolovat, pečeme dozlatova.

Po vytažení z trouby koláč necháme vychladnout, nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme k odpolední kávě.  

Co s jablky na podzim?

Je jasné, že pokud máte bohatou úrodu, jeden jablečný koláč vám trn z paty nevytrhne. Jestli nevíte, co s těmi všemi jablky, věřte, že možností je dost.

  • Křížaly
  • Jablečné přesnídávky (pyré) pro děti či vnoučátka
  • Jablečný ocet
  • Jablečný čaj
  • Jablečná povidla
  • Další moučníky (jablečný štrůdl, Hraběnčiny řezy, …)

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments