Nejlepší mrkvový dort. Hotový je překvapivě rychle a chutná skvěle

Bábovka, štrůdl, bublanina – nezapomněli jste na mrkvový dort? Ten s lahodnou chutí a dokonale vláčnou konzistencí? Vynikající klasika, která se řadí mezi zdravější verze dezertů. Dokonce plnohodnotně nahradí těžké krémové dorty. Takzvaný mrkváč není nikterak těžký a vychutnat si ho můžete jak při oslavě, tak i ke snídani.

Připravte si tyto suroviny

Dort upečeme pomocí hrnkové metody, která se dobře pamatuje. Takže pokud vám dort zachutná, nemusíte zdlouhavě vyhledávat recept, počet hrnků si jednoduše zapamatujete. 

Připravte si hrnek na čaj, přibližně 250 mililitrů, větší mísu a struhadlo. Nastrouhejte si tři hrnky mrkve, přidejte dva hrnky celozrnné mouky, ¾ hrnku tuku, 1,5 hrnku vlašských ořechů, které nasekáte na jemné kousky, 4 vejce velikosti M, jeden kypřící prášek, špetku soli, skořicový cukr a dvě polévkové lžíce medu nebo čtyři lžíce třtinového cukru. 

Postup přípravy těsta

Oddělte si žloutky od bílků a ušlehejte je v tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem tak, aby vám vznikla světle žlutá pěna, do které přimícháte olej. Dále přidejte ořechy, nastrouhanou mrkev, špetku soli, skořicový cukr a mouku. Promíchejte a jako poslední vmíchejte tuhý sníh. Mrkvovou směs máme připravenou a můžeme ji dát péct. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a nalijeme na ni těsto. Pečeme při 180 °C přibližně třicet až čtyřicet minut. 

Foto: Shutterstock

Krém jako dokonalý dodatek

Jako dodatek a zvýraznění chuti je tento krém ideální. Připravte si 500 gramů mascarpone – pokud je na vás tučný, nemáte jej rádi, nahraďte ho tvarohem nebo smetanovým sýrem. Dále přidejte 125 gramů másla, kelímek zakysané smetany a dvě polévkové lžíce medu. Smíchejte v hladký krém a dejte jej na ztuhnutí do lednice.    

Jakmile dort vychladne, překrojte jej podélně na dvě poloviny a na tu spodní natřete ztuhlý krém. Přiklopte a na horní část naneste taktéž krém. Doporučujeme, abyste dort odložili do lednice a nechali jej do druhého dne odpočívat, bude vláčný a lahodný. Horní část můžete ozdobit pomocí marcipánových mrkviček či jinak, záleží pouze na vaší kreativitě.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments