Nejlevnější řízek podle našich babiček. Když nebyly peníze, udělaly ho takhle skvěle

Řízky jsou v našich končinách jedním z nejoblíbenějších jídel. Můžete si je s sebou vzít na výlet, případně je kombinovat s rozmanitými přílohami jako jsou brambory nebo bramborový salát. Pokud si na nich chcete pochutnat s celou rodinou, chce to v současné době větší investici. Zkuste si je tedy připravit tak, jak to dělaly naše babičky, když neměly dostatek peněz na maso.

Falešné řízky za pár korun

Máte-li chuť na skvělé řízky a nevadí vám, že nebudou masové, vyzkoušejte pohanku. V kombinaci s vejci zjistíte, že tato levná a relativně snadná varianta je také velmi chutná. Tento recept je ideální pro dospělé i děti, ocení ho i vegetariáni nebo lidé, kteří se snaží omezit spotřebu masa, aniž by museli rezignovat na skvělou chuť

Výživná pohanka

Pohanka je obilovina, která je díky svým vlastnostem bezlepková. Má lehce oříškovou chuť. Obsahuje významné množství rutinu, který má blahodárné účinky na cévy, podporuje jejich pružnost. Pozitivně prospívá našemu kardiovaskulárnímu systému. Zpracovat ji můžete na sladko i ve slané verzi.

Falešné řízky krok za krokem

Na přípravu falešných řízku budete potřebovat 2 hrníčky pohanky, 2,5 hrníčku vody, menší cibuli, řepkový olej, mrkev, 3 vejce, 2 stroužky česneku, sůl a pepř. Na obalení si připravte strouhanku, chystáte-li se připravit si bezlepkovou verzi, kupte si bezlepkovou. Pohanku namočte do vody a vařte, dokud nezměkne. Jakmile bude hotová, nechte ji vychladnout. Během té doby rozpalte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Smažte ji asi tři minuty. Přidejte najemno nastrouhanou mrkev a pokračujte, dokud nebude cibulka pěkně křupavá.

Foto: Shutterstock

Jakmile se vrátíte k pohance, rozklepněte do ní tři vajíčka a začněte mixovat tyčovým mixérem. Přisypte smaženou mrkev s cibulkou, okořeňte solí, pepřem a česnekem a opět promixujte.

Tvořte placičky        

Ze směsi tvořte placičky a obalujte je z obou stran ve strouhance. Hotové smažte po jedné straně asi 4 minuty, následně je otočte a postup opakujte.  Placičky pokládejte na savý ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte je se smetanovým dipem. Stačí smíchat kelímek zakysané smetany, stroužek česneku, sůl a čerstvé zelené bylinky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Multidesiign.com

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments