Nejrychlejší a nejlepší knedlíky. Naučte se nový způsob jejich přípravy, který teď frčí

Knedlíky k české kuchyni neodmyslitelně patří. Připravují se v mnoha variantách a jsou běžnou přílohou k typickým českým omáčkám. Bohužel, pokud se pokoušíte o snížení hmotnosti, nepatří k top dietním potravinám. Můžete si je ale připravit zdravěji, udělat něco pro zdraví a zároveň ušetřit kalorie.

Připravte si celozrnné knedlíky

Nejlepší je připravit si knedlíky sami doma, a nekupovat si hotové. Pokud nahradíte mouku, kterou běžně používáte, celozrnnou, případně špaldovou, uděláte pro své zdraví aspoň něco. U houskových knedlíků zkuste nahradit běžné pečivo kvalitním celozrnným. Pokud vám takto připravené knedlíky nebudou chutnat, je ještě jedna možnost, jak je udělat zdravější.

Zakupte izolovanou vlákninu a přidejte ji do těsta, které běžně připravujete. Minimálně tím knedlíky obohatíte o vlákninu a další zdraví prospěšné látky. A jak si připravit knedlíky rychle? Smíchejte 500 g mouky, 1 kg vařených brambor a 2 vejce. Vypracujte těsto, šišky zabalte do potravinové fólie, aby držely, a vařte 20 minut. Máte hotovo!

Bramborový knedlík

Stejně jako u houskových knedlíků, i u brambor můžete místo běžné mouky použít celozrnnou, případně do něj přidat vlákninu. Bramborový knedlík má bohužel vysoký glykemický index, proto je potřeba dobře vybírat, co k němu budete konzumovat.

Foto: Shutterstock

Co si připravit ke knedlíku

Knedlík sám o sobě není to hlavní zlo. Nejdůležitější je, co si ke knedlíku dáte. Typická česká kuchyně je bohužel plná cukru a živočišných tuků. Tučné a prošpikované maso vám zdraví linii nezajistí. Přesto, že je tuk nositelem chuti, tak v případě knedlíků, tučného masa a sladké omáčky se nejedná o nic zdravého. Naopak knedlík s libovým masem a zelím se dá zařadit ke zdravým pokrmům, zvlášť pokud připravujete celozrnný knedlík.

Můžete vyzkoušet i kupovaný knedlík

Rádi byste vyzkoušeli zdravější knedlík, ale netroufáte si na jeho přípravu? V obchodech se zdravou výživou bývají často k dostání i domácí celozrnné knedlíky. Můžete je vyzkoušet, ušetříte napoprvé čas a zjistíte, zda by vám takový knedlík chuťově vyhovoval.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments