Nenápadná a nebezpečná anémie. Jaké má příznaky a co na ni pomáhá?

Anémii není snadné rozpoznat, jelikož její příznaky bývají často přisuzovány stresu z vysokého pracovního tempa. Každý z nás může být unavený, malátný, mít problémy se soustředěním, být bledý nebo pociťovat silněji bušení srdce. Kdy se jedná o anémii a jak s ní bojovat?

Co je to anémie

Anémie znamená, že v krvi je nízká koncentrace hemoglobinu. Ta způsobuje horší přenos kyslíku z krve do tkání. Dříve se anémii říkalo chudokrevnost. Příčinou anémie je porucha tvorby červených krvinek nebo jejich rychlejší zánik. S anémií se můžeme potkat při nedostatku železa, kyseliny listové nebo vitamínu B12. Hrozí během menstruace, těhotenství či při onemocněních tenkého střeva.

Příznaky anémie

Příznaků anémie existuje celá řada, to proto, že existuje mnoho druhů anemií podle různých příčin. K příznakům patří únava, malátnost, slabost, závrať, poruchy soustředění, porucha chuti k jídlu, plynatost, ztráta váhy, dušnost i při mírné námaze, lámavé nehty, pálení jazyka a bolestivé ústní koutky. Hůře se hojí rány, vznikají modřiny a vaše kůže je mírně nažloutlá.

Co způsobuje anémii

Příčin anémie je opravdu několik desítek. Může souviset s poruchou tvorby hemoglobinu, poruchami kmenových buněk nebo špatnou funkcí sleziny. Objevuje se i při mnoha nemocech jako například artritida, chronická infekce, selhávání jater a ledvin, leukémie nebo při velké ztrátě krve.

Léčíme anémii

Zvýšení železa ve stravě je nejlepším krokem. Pestrá a vyvážená strava bohatá na vitamin B12 a železo znamená zařadit do jídelníčku tyto potraviny:

  1. Ovoce: rozinky, meruňky, višně, třešně, jahody, maliny, ostružiny, hrušky, borůvky, švestky.
  2. Ořechy a semínka: pistácie, kešu, lískové ořechy, mandle, para ořechy, slunečnice a sezam.
  3. Zelenina: červená řepa, brokolice, mangold, chřest, hlávkový salát, mořská řasa.
  4. Obiloviny a luštěniny: čočka, hrách, sója, fazole, cizrna.
  5. Maso: maso nejlépe hovězí, játra, vnitřnosti.

Někdy příjem nestačí

Zvýšená konzumace železa nemusí vždy stačit. Občas je problémem žaludeční sliznice, která nevstřebává přijímané železo. Železo ve stravě nebo konzumované ve formě doplňků stravy je vyloučeno z těla bez užitku.

Jakmile máte podezření na anémii, určitě navštivte lékaře. Podstoupíte odběr krve a dohodnete se na pravidelných kontrolách. Brzy zjistíte, zda úprava stravy pomohla nebo je problém se vstřebáváním.

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.