Nenechte se oklamat falešným česnekem. Odborníci radí způsob, kterým rozeznáte nebezpečný česnek od domácího

Česnek má pověst velmi zdravé potraviny a většina lidí už příliš neřeší, že i mezi ním jsou rozdíly, a to skutečně velké. Dejte si ruku na srdce a odpovězte si, jak moc nad nákupem česneku přemítáte. Jednoduše nějaký vyberete a ten pak putuje do nákupního košíku. V takovém případě je ale velmi pravděpodobné, že si domů odnesete v lepším případě nepříliš kvalitní česnek, v tom horším pak česnek, který vám může zdravotně uškodit.

V dnešní době až 80 % veškerého česneku, který najdeme v běžných obchodech, pochází z Číny. Proto je pravděpodobnost, že budete konzumovat stroužky z těchto končin, skutečně značná. Čína je ostatně největším vývozcem této potraviny na světě. Na tom by ještě nebylo nic špatného, jen kdyby Číňané ve snaze vyprodukovat co možná největší množství této plodiny a navíc ještě za účelem úspor nepoužívali v hojné míře pesticidy, které jsou třeba v Evropě zakázané.

Nebezpečné chemikálie v česneku

Chemické látky vedou k tomu, že česnek neklíčí a také zabíjejí hmyz. Jenže za cenu toho, že je pak česnek plný různých plynů a toxických látek, jako je například metylbromid. Rovněž bývá kontaminován olovem, siřičitany či jinými sloučeninami, jako je třeba inhibitor růstu, které ho chrání před nepříznivými podmínkami skladování a nízkými teplotami.

Na první pohled přitom může čínský česnek vypadat docela dobře. Chemikálie mají totiž schopnost ho bělit. Právě bílá barva potom paradoxně kupující láká, protože mají pocit, že jde o čistý nekontaminovaný produkt, zatímco opak je pravdou.

Lidé si kupují česnek s cílem podpořit vlastní zdraví. Ovšem nakonec může být výsledek přesně opačný. Metylbromid totiž může vážně ohrozit zdraví, přičemž riziko se výrazně zvyšuje s každou další konzumací. Může způsobit poškození centrálního nervového systému i dýchacích funkcí. Jen považte, některé výzkumné práce ho označují za 60krát škodlivější než chlór.

Kvalitní česnek poznáte na první pohled podle toho, že není zcela bílý. / Foto: Shutterstock

Čeho si všímat při koupi česneku?

Chemické látky v česneku mohou být na úkor té užitečné, díky které je česnek léčivý, tedy alicinu. Je škoda přijít o látku, která je zodpovědná za řadu zdravotních výhod. Chcete-li mít doma česnek s léčivými účinky, všímejte si při jeho koupi určitých detailů. Nezapomínejte sledovat zemi původu na etiketě. Čínský česnek také rozeznáte od domácího podle toho, že nemá kořeny a stonky, je lehčí a méně kulatý a hlavně je bělený. Poctivý česnek na sobě bude mít fialové skvrny.

Pochopitelně nejlepší možností je vypěstovat si vlastní česnek, o čemž si povíme příště. Jistotu také můžete mít tehdy, kdy si česnek pořídíte přímo od domácího pěstitele.

Foto: Shutterstock, zdroj: Agent Nateur

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
2 let

Stejná otázka , proč kouříte , když víte , že je to škodlivé a tvoří se rakovina plic.

Jitka
Jitka
2 let

Když víme o tom, jak je nebezpečný, proč dovolíme ho sem stále dovážet ? A není to jen o česneku, že ?

Jiří
Jiří
2 let

V obchodě si to vždy pohlídám, abych nekupoval čínský. Bohužel v restauraci nemám šanci zjistit, co mi cpou do jídla.

Vladimír
Vladimír
2 let

jak je vůbec možné prodávat tak škodlivý česnek? to nechápu…

Iris
Iris
2 let

To je zajímavé – já se pamatuji, že babička roky pěstovala česnek a ten byl čistě bílý – žádné fialové skvrny neměl – že by pro něj děda jezdil do Číny?
Česneku je totiž několik druhů a každý vypadá a chutná trochu jinak – a v tom je asi ten problém – pozor na kecy v kleci.

Miroslav
Miroslav
2 let

Takže se prodává s plným souhlasem prodejců jak na tržištích tak v obchodech a česká obchodní inspekce nás nechává trávit i s dětmi jako potkany? Proč prodej nezakáže?

Jamik
Jamik
2 let
Reply to  Miroslav

Existuje česnek bílý a červený. Bílý se sází na jaře a červený (paličák) se sází na podzim. Z paličáku po odkětu vzniknou pacibulky, které je možné zasadit a naroste česnek bez stroužkú jako malé cibulky, které další rok dají česnek stroužkový

Iris
Iris
2 let
Reply to  Jamik

Máte pravdu až na jednu věc – paličák může být jak jarní, tak ozimý. Je pravda, že jarní odrůdy (povolené jsou 3) jsou nepaličáky, ale pro soukromé pěstování můžete mít i jarní paličák a ano, bývá z 95% bílý. Stejně tak existuje ozimý paličák i nepaličák – nepaličák se lépe skladuje. Ozimý paličák je většinou červený a je větší.