Spolehlivý způsob, jak zamezit vytékání náplně z ovocných knedlíků. Babičky věděly, jak si poradit

Ovocné knedlíky jsou stálicí české i slovenské kuchyně a najde se jen málo těch, co je nemají rádi. Asi ty nejlepší nejspíš dělaly naše babičky a krásné vzpomínky máme jistě i na maminčiny. Chcete-li si je připravit i vy, možná se budete potýkat s jedním úskalím, jak zabránit tomu, aby předčasně nevytekla veškerá náplň. Je to ale skutečně jednoduché.

Vařit nebo pařit

Pokud řešíte přípravu knedlíku, je třeba se nejprve rozhodnout, jaký druh těsta zvolíte. Existuje jich totiž několik. Asi nejznámějšími jsou kynuté, ale velkou oblibu si získaly i tvarohové, alternativou jsou třeba knedlíky z pohankového těsta.

Druhá otázka, kterou si zákonitě kladete, je způsob vaření. Můžete je sice hodit do vařící vody, ale některé hospodyňky preferují vaření v páře. Proč? Tento způsob vám zajistí jednoznačný úspěch. Knedlíky nemají šanci se rozvařit, i když si nebudete příliš hlídat čas. Jsou nadýchanější a jejich povrch není tolik mokrý. Zároveň mají menší sklon praskat, díky tomu vám nevyteče jejich obsah.

Výběr náplně

Vytékání náplně závisí především na jejím druhu. Zvolíte-li drobné a hodně šťavnaté ovoce, jako jsou třeba borůvky nebo jahody, je tato pravděpodobnost velmi vysoká. Rozhodnete-li se pro tyto druhy, zkuste malý fígl. Nepoužívejte čerstvé, ale zmrazené, nebo ho těsně před přípravou ještě zamrazte. Pří kontaktu s horkou vodou se díky tomu nezačne okamžitě vařit a pouštět šťávu, ale uchová si ji uvnitř. Nemějte strach, že by ovoce zůstalo studené.

Foto: Shutterstock

Vhodné těsto

Základem pro těsto na knedlíky by měla být pojiva, která zajistí, že se knedlíky při kontaktu s vodou nezačnou rozpadat. Řiďte se receptem a přidejte správný poměr mouky, vody i vajec. Při jeho zpracování si také dejte pořádně načas. Těsto pak bude hebké a nebude mít takovou tendenci praskat.

Vaření ve vodě

V případě, že se vám nelíbí myšlenka přípravy knedlíků v páře a raději volíte osvědčenou přípravu v horké vodě, počkejte na bod varu. Vhodíte-li knedlíky do vody dřív, neuzavře se jejich povrch a začnou do sebe nasakovat vodu. V důsledku toho se zředí těsto, které vám popraská. Ovoce, které je uvnitř, vyteče. Stejně tak pečlivě každý kousek zabalte. I malé prasklinky zapříčiní následný neúspěch.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cook like Czechs

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Babičky totiž uměly vařit 😛