Nezadržujte větry. Jejich pravidelným upouštěním uděláte velkou službu svému zdraví

Upouštění větrů není zrovna známkou dobrých mravů, nicméně má blahodárný vliv na naše zdraví. Svědčí o našem dobře fungujícím trávicím systému a správné úrovni střevních bakterií.

Plynatosti a upouštění větrů se věnují i mnohé studie, které doporučují, aby lidé upouštěli větry 5x až 10x denně. Většinou upouštíme větry, když spíme. Potraviny, které způsobují plynatost, mají v sobě vysoký podíl sacharidů. Jde hlavně o luštěniny, artyčoky, mléčné výrobky, sladké brambory, oves, ořechy a pšenici.

Větry jako redukce nadýmání

Nadýmání je způsobeno nahromaděním plynu ve střevech, který se uvolňuje. Nadměrné nadýmání může také způsobovat různé zdravotní potíže. Nejde jen o obvyklé nepohodlí a nafouknuté břicho, ale i bolesti a dlouhotrvající potíže. Pokud můžete pravidelně prdět, bezpečně víte, že vaše tělo funguje tak, jak má a je zdravé.

Vybalancování složení stravy

Upouštění větrů nám může pomoci naznačit, jestli je naše stravování vyvážené nebo není. Naše tělo reaguje na různou stravu různým způsobem. Pokud jíme hodně červeného masa, při upouštění větrů to bude více smrdět. Pokud jíme hodně cukru a sladkostí, budeme mít vyšší plynatost, ale odér bude neutrální.

Snížení bolestí břicha

Pokud se snažíte zadržovat větry, způsobíte si bolesti v podbřišku a možná i zdravotní komplikace. Je třeba upouštět větry, abyste předešli bolesti, nebo ji odstranili. Můžete si jemně masírovat a nahřívat břicho, abyste v břiše pomohli posunout vzduch přes trávicí systém.

Zdravé tlusté střevo

Zadržování větrů a snaha kontrolovat jejich vypouštění může poškodit tenké střevo a zhoršit hemeroidy. Nejlepší je upouštět plyny tehdy, kdy to právě potřebujete.

Plynatost odhalí alergii na jídlo

Četnost upouštění plynů je vodítkem k tomu, zda nemáme alergii na určitý typ jídla nebo intoleranci na laktózu. Po daném typu jídla se zvýší plynatost.

Když je toho příliš

Pokud máte pocit, že trpíte nadměrnou plynatostí, zkuste se zaměřit na to, jestli netrpíte určitým druhem alergie nebo nesnášenlivosti na nějaké jídlo. Zaměřte se také na pomalé jezení, důkladné žvýkání potravy se zavřenou pusou, vyhýbání se slazeným a syceným nápojům i umělým sladidlům. Pomáhá pravidelné cvičení.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments