Nezahušťujte omáčku moukou, je to velká chyba. Existuje mnohem lepší způsob

Omáčka je základem české kuchyně. Mít k masu ještě tuto dobrotu si vyžaduje snad každý z nás. Zahušťování je ale předmětem dohadů již po mnoho let. Jíška v podobě smaženého tuku a moukové záprašky snad v dnešní době již nemá mnoho obdivovatelů. Jde to i zdravěji.

Jíška jako kalorická bomba

Klasickou jíšku vás možná učila i vaše máma. V dřívějších dobách to byl naprosto běžný způsob, jak omáčku zahustit. Dříve ale lidé netrávili dlouhé hodiny u počítače a mobilu a měli dostatek přirozeného pohybu, který naší generaci zoufale chybí. Tuto kalorickou bombu si tak již nemůžeme dovolit.

Jíška se připravuje z másla nebo sádla a z hladké mouky. Na rozehřátém tuku se mouka rychle rozmíchává a hlídá se, aby se nepřipálila. Když začne mouka pěnit, chvíli se ještě pomíchá a následně se odstaví z plamene. Jíška je hotová a může se ihned vmíchat do omáčky. Získáváme ale směs, která našemu zdraví příliš neprospěje.

Jde to i zdravě

Existuje několik způsobů, jak klasickou a poměrně dost nezdravou jíšku nahradit vhodnější alternativou. Můžete se dát do experimentů a zjistit, co vám nejvíce vyhovuje.

Foto: Shutterstock

Kukuřičný a bramborový škrob

Do dalších receptů již vyzkoušejte raději alternativu v podobě kukuřičného nebo bramborového škrobu. Nemáte nic z toho doma? Nastrouhejte brambor na jemném struhadle, a šup s ním do omáčky!

Škroby se do omáčky přidávají až ke konci vaření. Stačí jen rozmíchat škrob v misce vody a následně jej vlít na pokrm. Omáčka se musí ihned sundat z plamene, v opačném případě by zřídla. Asijská kuchyně tento trik mistrně využívá.

Přidejte kuzu

Kudzu nebo kuzu, tak se označuje prášek vyrobený ze sušeného kořene vinné révy. Tento druh roste v severní Americe, Číně i Japonsku a zejména v Asii je využíván v tradičním lidovém lékařství. Tento škrob má podobu bílého prášku. Při jeho rozpuštění ve vodě nezmění chuť, pouze omáčku zahustí. Kuzu pomáhá při migrénách, pomáhá imunitě i nervovému systému.

Až si příště budete přát zahustit omáčku, zvolte zdravější způsob, než je jíška.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Vážený autore, vždyť vy tu jíšku ani neumíte udělat – to, co byste podle svého popisu přidal do omáčky, by ji rozhodně nevylepšilo 😀 Jíška jako kalorická bomba? No, tak se naučte počítat – není to tak těžké – kolik lžic mouky a tuku spotřebujete na 1l omáčky a kolik kcal tím do sebe dostanete (určitě ten litr omáčky nesníte sám) – ale matematika bude asi pro vás sprosté slovo, co? Ty “zdravé škroby” ani nebudu komentovat – ono totiž existují i jemně mleté (docela zdravé) celozrnné mouky – třeba špaldová, pohanková, pšeničná i žitná – ale na to byste… Číst vice »