Nezkoušejte bezlepkovou dietu bez důvodu. Ohrožujete své zdraví

bezlepková dieta

Jakmile se začtete do některého z magazínů o zdravém stravování, okamžitě zjistíte, že se máte vyhnout potravinám z bílé mouky a bílou mouku při vaření vůbec nepoužívat. Při nákupu potravin se zaměříte na ty, které neobsahují lepek a brzy jste se stravováním na stejném programu jako lidé, kteří trpí celiakií.

Celiakie a bezlepková strava

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které se může projevit v každém věku. Je nevyléčitelná a jedinec se musí vyvarovat potravinám s lepkem. Celiakie znamená, že tělo není schopné lepek strávit. Pozření potravin s lepkem jim způsobuje rozvoj autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva. Postižené tenké střevo není schopné přes klky a mikroklky vstřebávat živiny. Povrch střeva se zmenšuje, omezuje se také schopnost strávit ostatní, běžné potraviny bez lepku. Úbytkem živin dochází k rozvratu metabolismu. Nemocní jsou stále unavení, ubírají na váze, trpí průjmy, plynatostí a křečemi v břiše. Přísná bezlepková dieta je rozsudek na celý život. Jakmile trávicí systém není lepkem zatížený, příznaky nemoci vymizí.

Lepek v potravinách

V naší kuchyni se s lepkem setkáme nejčastěji v pšeničné mouce. Lepek je přírodní bílkovina a naleznete ji v pšenici, žitu, špaldě, ječmenu, ovsu aj. Lepek představuje kvalitu těsta vytvořeného z mouky, dodává mu pružnost, díky němu drží hmota pohromadě. Mouka se vyskytuje v nespočtu potravin, které běžně používáme, není pravdou, že jejich striktní vyřazení z jídelníčku je cestou k našemu zdravějšímu já.

Důležitost lepku pro náš organizmus

Konzumace potravin s lepkem znamená příjem pšeničné vlákniny. Pšeničná vláknina je prevencí proti onemocnění srdce a cévního systému. Vláknina snižuje hladinu tuků, které jsou v krvi rozpouštěny. Vyhýbání se pšeničné vláknině znamená, že si způsobíte vyšší riziko srdečních onemocnění. Bezlepková strava je určena pouze pro ty, kteří mají skutečnou a nevyléčitelnou autoimunitní nemoc!

Mohlo by vás zajímat

Loading...

Autor: Iva Vendolská

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

1
Komentujte

avatar
1 Komentářová vlákna
0 Odpovědi ve vlákně
0 Sledující
 
Nejsledovanější komentář
Nejžhavější komentářové vlákno
1 Autoři komentářů
Petr Autoři posledních komentářů
  Odebírat  
Upozornit na
Petr
Host
Petr

Můžete uvézt z kterých odborných zdrojů jste čerpala ohledně důležitosti lepku pro náš organismus a jeho vlivu na prevenci srdce a cévního systému.

Loading...