Nové utěrky jsem nepotřebovala snad 10 let. Díky jedinečné směsi vypadají ty staré jako nově koupené

Jen co si koupíte nové utěrky do kuchyně, už jsou plné skvrn a po pár vypráních působí zašle a ušmudlaně. Nebojte, známe to všichni. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak si s tím poradit a utěrky zachránit.

Jak často by se měly prát kuchyňské utěrky?

Utěrky by se měly vyměňovat poměrně často, protože v prostorách kuchyně hrozí, že se v nich začnou množit bakterie.

Pokud utěrka přišla do styku se syrovým masem, například jste s ní utírali prkénko, na němž se maso krájelo, pak byste ji měli vyměnit okamžitě. Jinak stačí utěrky vyměňovat zhruba jednou za tři až pět dnů.

Utěrka by měla viset na místě, kde bude dobře schnout, aby nezůstávala vlhká a nezatuchávala, a kde na ni nebude stříkat voda, mastnota z pánve a podobně.

Jak na praní utěrek, aby nezašly?

Je to trochu problém. Řekli jsme si, že kuchyňské utěrky musíme prát často, jenže když to děláme, začne se struktura látky brzo ničit, sráží se, barvy blednou a z kdysi pěkné utěrky se stává ušmudlaný hadr. Navíc často při běžném praní neodstraníme odolné skvrny.

Můžete samozřejmě vyzkoušet chemické prostředky na čištění, ale pro kuchyňské utěrky, které přicházejí do kontaktu s naším nádobím a jídlem, to není příliš vhodné řešení.

Vyzkoušejte proto roztok vytvořený z běžných surovin, který vám pomůže utěrky důkladně vyčistit a zachová jejich čistotu i kvalitu po delší čas.

Foto: Shutterstock

Připravte si roztok, ve kterém utěrky odmočíte

Možná vás to překvapí, ale hlavní složkou našeho speciálního roztoku na praní je rostlinný olej.

Připravte si horkou vodu, do ní přilijte dvě lžíce rostlinného oleje, přidejte jedlou sodu, běžný jarový prostředek, trochu prášku na praní a případně bělidlo.

Do tohoto roztoku utěrky s odolnými skvrnami namočte a nechte přinejmenším několik hodin odmočit. Následně vyperte klasicky v pračce a uvidíte, že utěrky budou jako nové!

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments