Obchod začal prodávat prošlé potraviny. Zákazníci je mají otestovat zvláštním způsobem, zda jsou v pořádku

Máme tu hned několik trendů, které směřují k jednomu závěru. Především jde o fenomén plýtvání, který je zejména v západních společnostech velmi rozšířený a v některých zemích se odhaduje, že až třetina zakoupených potravin se vyhodí. Zároveň se hojně likvidují potraviny, kterým vypršelo datum spotřeby, avšak ještě by se daly zkonzumovat. A pak tu samozřejmě máme neustálé zdražování potravin, které zákazníky tlačí k tomu, aby hledali cenově výhodné alternativy.

Ne vše musí být zkažené

Schyluje se tak k velkým změnám, přičemž první vlaštovky vidíme ve Velké Británii. Místní obchodní řetězec Coop oznámil, že na jogurtech již nebude udávat datum spotřeby, nýbrž jen minimální trvanlivost. Výrazně se tak rozšíří škála výrobků, které může ještě prodávat.

Obchod zároveň poradil zákazníkům, aby se chovali odpovědně a nevyhazovali hned výrobky, které jsou oficiálně prošlé. Mají je otevřít a otestovat, zda už jsou skutečně špatné nebo zda je možné je ještě zkonzumovat. Základem by měl být čichový test, který naznačí, v jakém je produkt stavu. Podobný postup zvolil už před časem konkurenční obchod Morrisons.

Foto: Shutterstock

Změna v potravině

Odborníci nicméně poukazují na skutečnost, že čichový test je sice hezký, ale ve skutečnosti nám toho zase tolik neřekne. Ano, pokud již potravina zavání, je na místě ji okamžitě vyhodit a hlavně nekonzumovat. Problém ale spočívá v tom, že vůni či dokonce vzhled začne produkt měnit až poměrně pozdě. Ještě předtím v něm ale začnou probíhat procesy, které lze označit za škodlivé. Například přítomnost nejrůznějších bakterií takto nerozpoznáme. Pochopitelně také záleží na typu potraviny, avšak právě jogurty jsou poměrně citlivé.

Na druhé straně platí, že tato opatření jdou pozitivním směrem, protože vedou zákazníky k tomu, aby potravinami tolik neplýtvali. Už to samo o sobě je velmi nesprávné, avšak ve světle současné potravinářské krize je jednoduše nutné změnit návyky. Ačkoliv na jednotlivých trzích může být potravin stále hodně, globálně se jich nedostává a v důsledku plýtvání na jednom místě mohou jinde lidé hladovět.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Aha. Takže např. vakuově uzavřené krájené šunky, salámy, sýry, masa máme podle toho otevřít a očmuchat hned v krámě – no to je věc! A co lidé, kteří ztratili čich (nemoc, úraz, stáří) – ti to mají udělat jak – mají si zaplatit očuchávače nebo co?
Pěkná blbost – spíš to vypadá na cílenou redukci obyvatel…