Oblíbená příloha k jídlu má nečekaně špatný vliv na zdraví. Může způsobit zástavu srdce či mrtvici

Lidé je milují a dopřávají si je na všechny možné způsoby, ať už pečené, ve formě hranolek nebo lahodné kaše. Odborníci teď však zdvihli varovný prst a upozorňují na přílišnou konzumaci brambor. Obzvlášť, pokud jsou brambory pečené, vařené nebo ve formě kaše a vy bez nich nevydržíte ani jeden celý týden.

Brambory čtyřikrát týdně jsou problém

Pravdou je, že brambory jsou v českých luzích a hájích velmi tradiční a oblíbenou přílohou, bez které si neumíme představit celou řadu jídel. Víme také, že brambory obsahují mnoho sacharidů, a tak nejsou příliš vhodné ke konzumaci ve večerních hodinách. V opačném případě totiž mohou ublížit postavě, obzvlášť pokud se snažíte shodit přebytečné kilogramy.

Vědci se však tentokrát nezaměřili na brambory z dietologického hlediska. Ale na jejich celkový vliv na zdraví. A bohužel konstatují, že to není žádná sláva. Konzumace brambor čtyřikrát týdně může vést k onemocnění, jež způsobuje infarkt či mozkovou mrtvici.

Studie identifikovala brambory jako hlavní zdroj hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. Podle vědců existuje souvislost mezi vyšším příjmem pečených a vařených brambor, hranolků a bramborového pyré se zvýšeným rizikem hypertenze. Problém postihuje obě pohlaví, byť o něco větší riziko se zdá být u žen. Odborníci proto doporučují brambory nahrazovat tak často, jak jen to jde, například zeleninou s nižším obsahem škrobů, která přispěje ke zdravějšímu stravování.

Nejen pečené brambory, ale i ve formě kaše způsobují vysoký krevní tlak. / Foto: Shutterstock

Brambory obsahují i vlákninu

Zajímavým zjištěním je to, že v rámci studie nebyla zjištěna souvislost mezi bramborovými chipsy a hypertenzí. Na druhé straně to neznamená, že by se lupínky daly doporučit z hlediska zdravého stravování. Obsahují totiž množství soli, byť na tento aspekt se tento výzkum nezaměřoval.

Brambory jsou přitom všeobecně považované za potravinu, která nijak zvlášť neškodí, jen je potřeba si kontrolovat množství, které zkonzumujeme. Zároveň také platí, že tato potravina je bohatá na vlákninu, která je prospěšná pro náš organismus a podporuje trávení. Stejně tak pomáhá s redukcí cholesterolu.

Experti však upozorňují, že brambory mají více negativních stránek. Kromě podpory vysokého krevního tlaku mají také vyšší glykemický index, což se týká především vařených brambor.

Foto: Shutterstock, zdroj: BMJ

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
František
František
2 let

To je ale blbost. V podhorských a horských oblastech se kdysi dělaly brambory každý den a zdraví lidí neovlivňovaly, naopak, spolu s dalšími faktory byli vesničané mnohem zdravější než lidé ve městech. Já jsem taky bramborový a pokud to jen lze, vyhýbám se naopak konzumaci houskových knedlíků. Člověk má jíst to, co mu chutná, má větší radost ze života než ten, kterému přinesou jako přílohu páchnoucí špenát nebo zeleninovou mísu se spoustou druhů, které ani neumí pojmenovat.