Odpad, jehož konzumace zlepší imunitu. Nikdy ho nevyhazujte, o hodně byste přišli

Vybudujte si imunitu a dodejte tělu potřebné živiny. Nebudete přitom utrácet. Vše si zajistíte díky odpadu z ovoce, které je dostupné po celý rok. Co si dát?

Oblíbené ovoce

Ananas většinou nechybí na našem vánočním stole. Toto tropické ovoce s tvrdou slupkou a šťavnatou dužinou má nezaměnitelnou chuť a podle výživových poradců je zdrojem cenných antioxidantů a dalších nutrientů. Přesto toto ovoce dosud nevyužíváme tak, jak by si zasluhovalo.

Slupka? Do koše!

Většina z nás ananasovou slupku nemilosrdně vyhodí do koše. Někteří ji možná alespoň zrecyklují a stane se součástí bio kompostu, či se o ni postará vermikompostér. Tím to ale hasne. O jejím přínose nevíme nic. Přitom vyhazujeme do odpadu něco skutečně cenného. Víte, jaké benefity pro náš organismus slupka z ananasu představuje? Jak ji správně upravit, abychom ji využili?

Enzym pomocník

Ananasová slupka obsahuje bromelain. Tento čistě přírodní enzym se hodí nejen pro odbourávání tuků, ale má i protizánětlivé účinky. Enzym obsažený v kůži ananasu vám tak může pomoci například pro rychlejší hojení poúrazových stavů.

Antioxidant

Vitamín C je jedním z nejvýznamnějších antioxidantů, se kterými se v potravě můžeme setkat. Pomáhá bojovat proti vzniku civilizačních chorob, podílí se na celé řadě metabolických procesů nezbytných pro naše tělo. Podporuje imunitu, funguje jako rytíř proti bakteriím a plísním. A víte, kde jej naleznete v přirozené podobě? Ano, v ananasu. I v jeho slupce.

Střeva zajásají

Ananasová slupka toho ale dokáže mnohem více. Dovede bojovat proti střevním parazitům. Obsahuje vlákninu, takže vám ustálí trávicí procesy a nabídne zdravé zázemí pro prospěšné bakterie ve střevech. Mimo jiné se postará o to, aby vás netrápila zácpa.

Foto: Shutterstock

Zdravé zuby a kosti

Ananasová slupka v sobě obsahuje mangan. Tato látka je nezbytná pro zdravé zuby i kosti. Takže pokud si přejete mít svou ústní dutinu zdravou a zářivou, dopřejte si slupku z ananasu.

Jak na konzumaci?

Ananasová slupka z bio ovoce se dá použít například jako šťáva. Slupku nechejte čtvrt hodiny vařit ve vodě. Nebojte se přidat koření, například skořici. Po vychladnutí obsah hrnce rozmixujte a přelijte směs sítko. Vynikající šťáva je připravena.

Druhá možnost je vytvořit si přímo čaj. Ananasové slupky vložte do hrnce spolu s hřebíčkem, skořicí a kouskem zázvoru. Chvíli povařte. V případě potřeby čaj oslaďte medem.

Hurá! Konečně máte svůj elixír plný potřebných živin. Navíc jste skvěle využili slupku, kterou byste vyhodili.

Foto: Shutterstock, zdroje: Mindbodygreen, Indian Express

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments