Osvojte si rozvrh potravin. Co nejíst ke snídani a večeři má své zásady

Správná snídaně má vliv na vaši výkonnost během dne a zabrání vám ve večerním přejídání. Správná večeře pomáhá s regenerací organizmu i s hubnutím. Co jíst k snídani a k večeři?

Jídelní plán během dne

Není pochyb o tom, že to, co jíme má vliv na náš výkon i na naši náladu. Proto byste měli věnovat pozornost nejen jednotlivým potravinám, ale i tomu, ve kterou denní dobu je jíte. V úvahu je třeba i vzít vaše zvyklosti. Pokud vstáváte před 6. hodinou ranní, bude váš jídelníček vypadat jinak než u těch, kteří pracují na noční směny a k prvnímu jídlu se dostanou po 12. hodině.

Přesto existují potraviny, které je vhodné zařadit v ranních hodinách a naopak potraviny, které zaručí klidný spánek.

Kdy snídat

Snídaně je důležitá, protože tělo přes noc spotřebovalo mnoho ze zásob a je nutné dodat organizmu energii. Ke snídani nemusíte přistoupit hned po probuzení. Postačí, když posnídáte v první hodině. Snídaně by neměla být žádnou malou porcí. Obsáhnout by měla až čtvrtinu denního příjmu kalorií.

Ideální snídaně

Jako ideální snídaně by se dala považovat kombinace sacharidů, bílkovin z mléčných výrobků, zeleniny (nebo ovoce) a vhodné tekutiny.

Příklad snídaně

  • Ovesné vločky s mlékem a ořechy, jablko.
  • Vejce, chléb, paprika nebo okurek.
  • Ochucený cottage, celozrnné pečivo.
  • Ovesná kaše, grep.
  • Jogurt s ovocem a semínky.
  • Avokádová pomazánka, rajčata, chléb.
  • Pohanková kaše s banánem, sklenice mléka.

Co nejíst k snídani

Na lačný žaludek nejsou vhodné studené a perlivé nápoje, káva, čokoláda, sladkosti. Syrovou zeleninu nebo kysané výrobky byste měli vždy konzumovat až po porci pečiva (sacharidů).

Kdy večeřet

Poslední jídlo dne by mělo proběhnout nejpozději 2 hodiny předtím, než jdete spát. Rozhodně večeři nevynechávejte. Večeře je důležitá proto, aby tělo mělo dostatek energie pro regeneraci a aby v noci spalovalo tukové zásoby.

Foto: Shutterstock

Ideální večeře

Večeře by měla obsáhnout 15 až 20 % denního energetického příjmu. Může být teplá i studená. Na talíři s večeří by se měly objevit kvalitní bílkoviny (libové maso, ryby, luštěniny, vejce, mléčné výrobky). Nesmí chybět sacharidová příloha (například pečivo, rýže, těstoviny). I k večeři by měla přijít porce zeleniny, vhodná je zelenina připravená v páře.

Příklad večeře

  • Plátek lososa, gratinovaná zelenina, celozrnný chléb.
  • Pečená zelenina, rýže.
  • Grilovaná kuřecí prsa, rýže.
  • Zeleninové polévky, pečivo.
  • Dušený květák, bulgur.
  • Tvarohová pomazánka, pečivo.
  • Těstovinový salát s kuřecím masem.
  • Krůtí karbanátky, grilovaná zelenina.
  • Kuřecí čína, rýže.
  • Pečené brambory ve slupce, jogurtový dip.

Co nejíst k večeři

U večeře vynechejte syrovou zeleninu, tučné maso, luštěniny nebo houby. Vše je hůře stravitelné. Vyhněte se také kořeněným a pálivým jídlům a jídlům s česnekem.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.