Pár dobrých důvodů, proč z jídelníčku nevynechávat vejce

Vejce by měla být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Právem jsou označována jako superpotravina, která má na naše zdraví celou řadu pozitivních účinků. Vejce jsou bohatá svým obsahem, najdeme v nich mnoho důležitých látek a živin, které naše tělo potřebuje. Proč bychom se konzumace vajíček určitě neměli obávat?

Rozumné důvody, proč jíst vejce

Ačkoli dříve byla konzumace vajec odborníky považována za nebezpečnou, jejich přesvědčení bylo již několikrát vyvráceno. Studie prokázaly, že neexistuje žádná spojitost mezi vznikem srdečních chorob a konzumací vajec, takže bylo zbořeno několik rozšířených mýtů.

I my jsme toho názoru, že vejce mají své čestné místo v našem jídelníčku a rozhodně bychom se jim neměli vyhýbat. Proto jsme pro vás sepsali pádné důvody, proč vejce jíst pravidelně.

Důvod první: jsou zdrojem minerálů a vitamínů

Už na začátku článku jsme se zmínili o tom, že vejce jsou bohatá svým obsahem. Měli byste vědět, že obsahují všechny vitamíny, kromě vitamínu C. Zatímco bílek je bohatý na vitamíny skupiny B, žloutek naopak obsahuje vitamíny A, D, K a E. Vyzdvihnout musíme i vysoká obsah minerálních látek, konkrétně pak ve vejcích najdete železo, zinek, fosfor, draslík a selen.

Důvod druhý: zásobují tělo bílkovinami

Že jsou bílkoviny pro naše tělo nezbytně důležité, vám určitě nemusíme znovu připomínat. Hlavním zdrojem bílkovin je bílek, který představuje až 12 % bílkovin. I z tohoto důvodu se vejce hodí do redukčního jídelníčku.

Důvod třetí: pyšní se vysokou energetickou hodnotou

Pro zdravého člověka, který netrpí například hypercholesterolaemií, není konzumace vajíček nikterak omezena. Tím chceme říci, že jich můžete sníst kolik chcete. Dobrou zprávou je, že se vajíčka pyšní vysokou energetickou hodnotou, přičemž hlavním zdrojem je žloutek.

Důvod čtvrtý: snižují hladinu cholesterolu

Ačkoli jsou vejce často spojována s vysokým obsahem cholesterolu, podle celé řady studií bylo naopak prokázáno, že pravidelná konzumace vajíček naopak hladinu cholesterolu v těle snižuje. O důvod navíc, proč se vajec nebát a s klidným srdcem je zařadit do zdravého a vyváženého jídelníčku.

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.