Parádní smažený sýr z hrníčku. Pochutnáte si na něm více než v restauraci

Smažený sýr je výhradně česká klasika, která patří právě jen do naší kuchyně. Rozpečený sýr chutná skvěle, a není ani nutné připravovat ho za každou cenu na pánvi, která přetéká nezdravým tukem. Zapékání je totiž mnohem vhodnější forma, která stojí minimálně za vyzkoušení.

Co budete potřebovat?

Na hrnečkový smažený sýr si připravte:

  • 250 g eidamu
  • 250 g šunky
  • 4 vejce
  • Pórek
  • Pažitku
  • Máslo a strouhanku na vymazání
  • Sůl

Pokud zvolíte kvalitní suroviny, bude výsledný pokrm ještě lahodnější. Pravý holandský eidam má výraznější chuť a kvalitní šunka je na tom chuťově také lépe než šunkový salám.

Jak na to?

Nejprve si nahrubo nastrouhejte sýr. Pak nakrájejte šunku na nudličky. Vedle v misce rozšlehejte vejce se solí a pepřem. Připravte si 4 hrnky, vymažte je a vysypte strouhankou. Rovnoměrně do hrnků rozdělte polovinu sýra a šunky, a do každého nalijte dvě lžíce rozšlehaných vajec.

Foto: Shutterstock

Rozdělte druhou polovinu sýra a šunky, nasypte pórek a pažitku, rozšlehané vejce a úplně nahoru nasypte zbyteček strouhaného sýra. Hrnky postavte do pekáče s vodou a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 220 ° asi na 20 minut. Takto připravený sýr můžete podávat stejně jako klasický s bramborem a tatarkou.

Rychlý sýr z mikrovlnky

Místo zapékání v troubě můžete vyzkoušet i rychlejší recept. Je také hrnkový, ale výrazně rychlejší a snazší. Budete potřebovat 100 g strouhanky, 100 g strouhaného sýra a 1 vejce. Hrnek vysypte strouhankou, nasypte polovinu sýra, přidejte rozšlehané vejce, druhou polovinu sýra, a doplňte strouhankou.

Hrnek dejte do mikrovlnné trouby a nastavte ji na nejvyšší stupeň. Sýr nechte zapékat 5 minut. Pak by měl být hotový, případně můžete čas o minutu nebo dvě protáhnout. Jelikož je zapečený a nikoliv smažený, můžete si ho vychutnat bez obav a s nižším množstvím kalorií.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments