Pařez ze zahrady dokonale zmizí. Žádná těžká práce, stačí ho tímhle polít. Za chvilku je pryč

Při kácení ovocných nebo jiných stromů na zahradě se nevyhnete nevzhlednému pařezu. Kdo nemá bagr, čeká ho těžká lopota při dobývání vrostlých a dlouhých kořenů. Poradíme vám účinný trik, který vás pařezu snadno zbaví bez námahy.

Pařezy v zahradě bez využití

Při kácení stromů je celkem snadné zbavit se kmenu a větví. Několikrát poslouží na táborák nebo na zatopení v kamnech, část můžete i upravit štěpkováním. Co ale s nehezkým pařezem? První možností je, zakomponovat jej do zahrady. Nechat kmen ve větší velikosti a z pařezu vyrobit lavičku nebo stoleček. Druhou možností je pařez odstranit. Abyste nemuseli vyhloubit jámu o velikosti kráteru po meteoritu, pro odstranění prorostlých kořenů, poradíme vám snadnější způsob, jak se pařezu na zahradě zbavit.

Navrtejte pařez

Připravte si pařez na likvidaci tím, že do něj navrtáte několik hlubokých otvorů. Čím více, tím lépe. Otvory by měly mít v průměru alespoň 3 cm. Pak se do nich vloží speciální likvidační směs, která vaši zahradu dočasně promění v bojiště. Postup vyžaduje opatrnost, raději si akci rozdělte na likvidaci po menších částech.

Foto: Shutterstock

Likvidace pařezu

Do vyvrtaných otvorů dejte směs cukru a dusičnanu draselného (solanky) v poměru 3:7. Vše pak zalijte benzínem. Připravte si zápalnou šňůru, tu vložte do otvorů a ustupte do bezpečné vzdálenosti. Pařez na dálku zapalte, nechejte vyhořet a pouze odkliďte zbytky.

Pokud chcete pařez likvidovat pomalu, a ještě si užít houbovou sklizeň, můžete do vyvrtaných otvorů naočkovat dřevokaznou houbu. Nabízí se hlíva ústřičná, Jidášovo ucho nebo v poslední době velmi oblíbená, shiitake, houževnatec jedlý. Likvidace pařezu houbami bude probíhat dlouhá léta, pravidelně si ale budete pochutnávat na úrodě.

Pařez jako květináč

Zajímavým prvkem na zahradě bude osázený pařez. Stačí se zbavit vnitřní části pařezu, dovnitř nasypat substrát a pařez osázet kvetoucími rostlinami. Můžete si pohrát s barevností a zasadit i více druhů rostlin či sukulentů.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments