Pekař řekl, kolik si bude nově účtovat za obyčejný rohlík. Lidé nemohou uvěřit. Tolik?

Už teď si lidé masivně stěžují na to, jak moc se všechno zdražilo a že je pro ně velký problém uhradit veškeré nutné složenky a navíc ještě nakoupit jídlo v množství a kvalitě, na jaké byli zvyklí. Ačkoliv bychom byli rádi posly dobrých zpráv, aktuálně to není možné. Situace se totiž bude nadále zhoršovat a podle některých hlasů je tohle teprve začátkem mnohem většího zdražování.

Náklady už nelze schovat

Pravdou je, že ceny potravin jsou na zvyšování cen poměrně citlivé. Málokdo chce být tím, kdo zvedne ceny jako první, protože by okamžitě přišel o zákazníky, pakliže by to jeho konkurence neudělala. Současné zdražování nákladů však výrobcům potravin nedává mnoho možností. Až někdo ten první větší krok udělá, budou ho další následovat. Je možné, že to přijde už v létě.

Připravme se přitom na to, že půjde o zdražení skutečně výrazné. Například šéf tuzemských zemědělců již předpověděl, že v brzké době vzrostou ceny potravin o 50 %. Nepoužil přitom obvyklé slovíčko “až”, naopak dodal, že to klidně může být i více.

Jednotlivé sektory potravinářství jsou rostoucími náklady pochopitelně zasaženy různě. Ovšem zřejmě nejpostiženějším odvětvím výroby potravin je pekařství. To je totiž extrémně závislé na cenách energií, které vyskočily ze všeho nejvíce. Navíc v něm jsou jen velmi nízké marže, do kterých se zvýšené náklady jen obtížně schovávají.

Ceny pekařských výrobků proto už nějakou dobu rostou, avšak jen pozvolně. Pekaři by podle svých slov potřebovali nějaký výraznější skok, který by jim umožnil pokrýt navýšené náklady. Málokdo z nich chce ale říct, jaké ceny si vlastně představují.

Foto: Shutterstock

Zdražení o 150 %

Výjimkou je Marián Nikl, který vlastní Pekárny Vracov, kde zaměstnává několik desítek lidí a pečivem zásobuje Uherskohradišťsko a Hodonínsko. Ten neváhá současnou situaci ohodnotit jako kritickou. Pro Lidové noviny pak uvedl, že nejpozději v září bude muset jeho firma začít za jeden obyčejný rohlík účtovat pět korun.

Sama o sobě to není na první pohled vysoká cena, ale považte, že ještě loni se rohlíky prodávaly pod dvěma korunami. Dnes tak za ně zaplatíme o stopadesát procent více. Podobné to přitom bude i s dalšími pekařskými výrobky, jako je například chléb nebo různé sladké pečivo. Například pro zakoupení vánočního cukroví si budeme muset sáhnout hodně hluboko do kapsy. Jedno kilo může stát i tisíc korun. Lidé už jsou ale s takovým nárůstem cen nespokojení a ptají se, kde na to mají vzít.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pepa
Pepa
1 rok

Za 5kč obyčejný 43g rohlík ať si pekař nechá, může si je i po směně házet na rybníku labutím a kachnám. 😁

Rami
Rami
1 rok

Hlavne by vláda nemala rozdrbávať peniaze poplatníkov na vandrákov čo tu nemajú nič odpracované.

Honzas
Honzas
1 rok

Rohlík za 5 kč? Běžná inflace! Jenom jsme si zvykli žít příliš nad poměry.

Jiří
Jiří
1 rok

Je to v pořádku když mohou zdržovat plyn a elektriku a nikdo s tím nic nedělá tak proč by nemohli chtít taky pořádné zisky pekaří .