Pekař řekl, kolik si bude nově účtovat za obyčejný rohlík. Lidé nemohou uvěřit. Tolik?

Už teď si lidé masivně stěžují na to, jak moc se všechno zdražilo a že je pro ně velký problém uhradit veškeré nutné složenky a navíc ještě nakoupit jídlo v množství a kvalitě, na jaké byli zvyklí. Ačkoliv bychom byli rádi posly dobrých zpráv, aktuálně to není možné. Situace se totiž bude nadále zhoršovat a podle některých hlasů je tohle teprve začátkem mnohem většího zdražování.

Náklady už nelze schovat

Pravdou je, že ceny potravin jsou na zvyšování cen poměrně citlivé. Málokdo chce být tím, kdo zvedne ceny jako první, protože by okamžitě přišel o zákazníky, pakliže by to jeho konkurence neudělala. Současné zdražování nákladů však výrobcům potravin nedává mnoho možností. Až někdo ten první větší krok udělá, budou ho další následovat. Je možné, že to přijde už v létě.

Připravme se přitom na to, že půjde o zdražení skutečně výrazné. Například šéf tuzemských zemědělců již předpověděl, že v brzké době vzrostou ceny potravin o 50 %. Nepoužil přitom obvyklé slovíčko “až”, naopak dodal, že to klidně může být i více.

Jednotlivé sektory potravinářství jsou rostoucími náklady pochopitelně zasaženy různě. Ovšem zřejmě nejpostiženějším odvětvím výroby potravin je pekařství. To je totiž extrémně závislé na cenách energií, které vyskočily ze všeho nejvíce. Navíc v něm jsou jen velmi nízké marže, do kterých se zvýšené náklady jen obtížně schovávají.

Ceny pekařských výrobků proto už nějakou dobu rostou, avšak jen pozvolně. Pekaři by podle svých slov potřebovali nějaký výraznější skok, který by jim umožnil pokrýt navýšené náklady. Málokdo z nich chce ale říct, jaké ceny si vlastně představují.

Foto: Shutterstock

Zdražení o 150 %

Výjimkou je Marián Nikl, který vlastní Pekárny Vracov, kde zaměstnává několik desítek lidí a pečivem zásobuje Uherskohradišťsko a Hodonínsko. Ten neváhá současnou situaci ohodnotit jako kritickou. Pro Lidové noviny pak uvedl, že nejpozději v září bude muset jeho firma začít za jeden obyčejný rohlík účtovat pět korun.

Sama o sobě to není na první pohled vysoká cena, ale považte, že ještě loni se rohlíky prodávaly pod dvěma korunami. Dnes tak za ně zaplatíme o stopadesát procent více. Podobné to přitom bude i s dalšími pekařskými výrobky, jako je například chléb nebo různé sladké pečivo. Například pro zakoupení vánočního cukroví si budeme muset sáhnout hodně hluboko do kapsy. Jedno kilo může stát i tisíc korun. Lidé už jsou ale s takovým nárůstem cen nespokojení a ptají se, kde na to mají vzít.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zdeněk Bouchal
Zdeněk Bouchal
1 rok

Já dělám v pekárně já uklízím suroviny tak vidím co stojí ty suroviny třeba kvasnice a sůl to nevím ale celkově když to přivezou to jsou veliké sumy tak se nedivím že to jde tak nahoru vše

Iris
Iris
1 rok

Dělala jsem v pekárně brigádu jako student – sice před 30 lety, ale už tenkrát bylo vidět, že to je dotované…mohli jsme si ráno (brigáda byla noční) vzít co bylo rozlámané, bylo by se to vyhodilo – dneska prý to už nejde.
Dovedu si představit dnešní náklady.

Jana
Jana
1 rok

Tak si to pečivo nechte,za 5 korun rohlík ,blázni,

František
František
1 rok

Tak, ať si je nechají a budou prodělávat,lidi to kupovat budou,ale málo,natož celozrnné rohlíky ty už koupí málokdo

Ivona
Ivona
1 rok

Tak u toho pečení čehokoli co zůstanu. Pořád to vyjde i s energií na polovinu. Do trouby lze dát více plechů, tak fajn. Stejně peču sladké, protože dát za jeden kousek dortu 50,- Kč je fakt scifi. V našem OC při cestě do potravin jdu kolem cukrárny. Jen pro info malá točená zmrzlá 27,- Kč.😖

Daniel
Daniel
1 rok

Jednoduchý recept je pečivo nekupovat. Já pečivo nejím už několik mesiců. Mám víc energie, nahrazuji jej rýží nebo cous cous. Pečivo je nepotřebné a obecně nezdravé. Nejedná se o základní potravinu.

Ladislav
Ladislav
1 rok

Proč musí zdražovat ? Dříve se vytopila pec dřevem či únik pak se sázel chleba nakonec drobné pečivo.Dnes je to plyn , elektrika v průběžných pecích !!! Dnes málokterý umí uplec,rohlík,housku vánočku či by zvládl sázet do péče chleba. Pak je tu zmražené pečivo jež se v obchodě dopéka co navyšuje cenu.

Miroslav
Miroslav
1 rok

Rohlík za 5. – 6.kč, prosim, ale rád bych se za tu cenu konečně dočkal nějaké kvality. Aby rohlík byl pěkně vypečený a křupavý. A né, že budu mít v puse pšeničnou žvýkací hmotu. Ať to bylo za totáče jak bylo, v potravinách byl menší výběr, ale byly kvalitní. Rohlík byl rohlík, mléko bylo mléko, rajče bylo rajče, salám byl salám. Nybyly v tom éčka barviva a jiné náhražky. Dneska např. mléko vydrží půl roku, jogurt měsíc atd. Takže za více peněz, více muziky = kvality.
Hezký den Míra

Ondřej
Ondřej
1 rok

No rohlík teď stojí 2,5 Kč zvíšení o 150% znamená že jeden rohlík bude 6-7korun chleba je od 30kč tak že asi pod 70kc ho asi nekoupime.

Iris
Iris
1 rok

Chleba kupujeme 2x týdně – jeden 950g a vždycky ho sníme celý. Rohlíky téměř nekupujeme, tak je nebudeme kupovat vůbec. Tu trochu cukroví na Vánoce upeču jako obvykle – peču 3 druhy, každé z poloviční dávky – to zas není tak hrozné.

Josefina
Josefina
1 rok

10 rohlíků 50 Kč..budu kupovat jen 5.Holt přibrzdíme…