Pití vody na lačno má blahodárné účinky na zdraví. Je však třeba držet se jasných pravidel

Dejte si ráno sklenici teplé vody s citronem či grepem. Tělo je tvořeno až z 60 % z vody. Asi 20 % vody přijímáme z jídla, zbývajících 80 % jen z tekutin. Chléb třeba obsahuje 35 %, med 20 %, mléko asi 87 % a vejce 75 % vody.

Začněte den sklenicí teplé pramenité vody s citronem

Pití teplé vody s citronem po ránu pomáhá předcházet zdravotním problémům, jako jsou bolest hlavy, obezita, zácpa či problémy se srdcem. Citrón působí překvapivě jako zásady, pomáhá k odkyselení žaludku, posiluje imunitu a pomáhá dobrému trávení.

Zkuste i vodu s grepem

Pijte vodu s grapefruitem 3x denně. Jednu sklenici ráno na lačno, druhou v poledne a třetí večer. Vždy zhruba 1 hodinu před snídaní, obědem nebo večeří. Pak bude účinnost 100% efektivní. Hlavně na lačno se všechny účinné látky vstřebají do těla mnohem rychleji, než když jsou smíchány s jídlem. I grep obsahuje mnoho vitamínu C, jako citron, ale i dalších prospěšných látek, zajistí detoxikaci organismu a nastartuje metabolismus. Pak tělo efektivně spaluje tukové zásoby po celý den.

Foto: Shutterstock

Dejte pozor na studenou vodu i předávkování

Nepijte vodu studenou, ani ráno, ani během jídla. Chlad zpomaluje trávicí proces, ztužuje tuky z mastných jídel, které se špatně tráví a mají negativní vliv na zdraví. Vodu z kohoutku si nechte přes noc odstát, aby z ní vyprchal chlór. Nezvyšujte také denní dávky grepu ani citronu. Vitamínem C se předávkovat nejde, jelikož to co tělo nepotřebuje, to močí vyloučí. Jsou ale jiné složky, které mohou působit potíže, Mohou reagovat dokonce s některými léky. Mohou pak způsobit výrazné snížení krevního tlaku, vyšší toxicitu nebo celkovou svalovou slabost.

Většina vody, kterou pijeme, je nějak upravována

Voda z veřejných zdrojů na pití a vaření je technologicky a chemicky upravována, aby vyhovovala náročných zdravotním a hygienickým normám. Technologicky se upravují, filtrují i ozařují UV zářením i minerálky, voda balená nebo pramenitá z podzemních zdrojů, aby vyhověla přísným kritériím a limitům stanovujícím obsah dusičnanů a organických látek ve vodě. Výjimkou je třeba živá voda Toma Natura z hlubin Adršpašsko-teplických skal, která bez úpravy přímo z artézského vrtu putuje nerezovým potrubím hluboko pod povrchem země přímo do lahví.

Foto: Shutterstock, zdroj: Lifehack

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments