Plněné knedlíky masem si upravte jednou věcí. Jsou pak mnohem lepší a nikdo to přitom nezná

Plněné bramborové knedlíky uzeným podávané s cibulkou a se zelím jsou českou klasikou. Zelí může být připraveno na sladko nebo na kyselo. Případně lze zelí nahradit špenátem.

Obvykle se plněné bramborové knedlíky připravují s uzeným masem, ale za zkoušku jistě stojí i recept na knedlíky plněné mletým masem. Čerstvá petrželka dodá masu svěží chuť i vůni. 

Bramborové knedlíky plněné mletým masem s karamelizovanou cibulkou

Suroviny

  • 6 středně velkých brambor
  • 200 g hrubé mouky (dále dle potřeby)
  • 50 g hrubé krupice
  • 2 vejce
  • 300 g mletého masa
  • 1 středně velká cibule
  • kousek sádla
  • petrželka
  • mletý kmín
  • pepř
  • sůl
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 menší cibule
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • silný masový vývar
Foto: Shutterstock

Postup

Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na sádle do světle zlaté barvy. Přidáme maso, mletý kmín, pepř a sůl a osmažíme. Na závěr přidáme najemno nasekanou petrželku. Masovou směs necháme vychladnout.

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Můžeme je uvařit i den předem, abychom nemuseli čekat. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme hrubou mouku, krupici, vejce a sůl. Na pomoučené pracovní ploše vypracujeme nelepivé těsto a uděláme z něj váleček.

Váleček těsta rozkrájíme na menší kousky. Každý kousek rozmáčkneme a naplníme masovou směsí. Zabalíme a vytvarujeme kuličky. Vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 10 minut.

Zelí scedíme přes sítko, propláchneme studenou vodou a vodu vymačkáme . V kastrolu rozpustíme cukr a necháme ho zhnědnout. Přilijeme olej, promícháme a přidáme cibulku nasekanou nadrobno. Mícháme, dokud cibulka nebude mít zlatavou barvu. Přilijeme horký vývar, přidáme zelí a okořeníme kmínem a trochou soli. Za občasného míchání necháme vývar vydusit. Poté znovu přilijeme a opět necháme zredukovat. Přisypeme hladkou mouku a lehce osmahneme. Přilijeme vývar a pod pokličkou dusíme do požadované konzistence. Zelí by mělo být uvařené do měkka. Nakonec můžeme ještě dochutit špetkou soli.

Knedlíky podáváme přelité osmaženou cibulkou na sádle. Jako přílohu můžeme připravit namísto karamelizovaného zelí zeleninový salát, kysané zelí nebo uvařený špenát.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments