Po tomto zjištění už si čokoládu nejspíš nedáte. Vědci upozornili na souvislost s nebezpečnou chorobou

Antioxidanty v potravinách podle výzkumu přispívají ke vzniku rakoviny. Studie naznačuje, že konzumace většího množství čokolády může zvýšit riziko rakoviny střeva. Potraviny bohaté na antioxidanty, jako je hořká čokoláda, černý čaj, ořechy, bobule ovoce a zelenina, totiž reagují se střevními bakteriemi.

Co přitahuje rakovinu

Vědecký tým z izraelské hebrejské univerzity v Jeruzalémě vysvětluje, proč většina gastrointestinálních rakovin začíná v tlustém střevě. V tenkém střevě je vzácná, ale rakovina tlustého střeva a konečníku je jednou z hlavních příčin úmrtí na rakovinu. Vědci provedli testy na myších, kterým zavedli zmutovaný protein do tlustého střeva, což pak zhoršilo jejich rakovinu.

Nová studie

Profesor Yinon Ben-Neriah a jeho tým vedený Dr. Eliran Kadosh tvrdí, že mutace rakoviny v určitých mikroprostředích, jako jsou střeva, mohou pomoci tělu bojovat proti rakovině. Pokud střevní mikrobióm produkuje vysoké hladiny metabolitů, jaké se nacházejí i v některých potravinách bohatých na bakterie a antioxidanty, jsou vhodným prostředím pro mutované geny a zrychlují růst rakoviny střev. Zjištění byla zveřejněna v časopise Nature. Tenké střevo obsahuje jen málo střevních bakterií.

Za co mohou geny

TP53 je gen nacházející se v každé buňce a produkuje protein p53, který působí jako bariéra buňky a potlačuje v ní genetické mutace. Když se ale p53 poškodí, nechrání buňku a pomáhá rakovině v rozšiřování se a růstu. Vědci vložili do střev mutované proteiny p53. Tenké střevo reagovalo konverzí mutovaného stimulátoru rakoviny p53 zpět na normální p53, který navíc lépe potlačil růst rakoviny. Když se ale vnesl mutovaný p53 do tlustého střeva, vznikla rakovina a rozšířila se.

Foto: Shutterstock

Viník vzniku rakoviny

Vědci pak podali myším antibiotika na zničení střevní flóry v tlustém střevě a  mutovaný p53 už nepodporoval rakovinu. Střevní flóra, která produkuje metabolity neboli antioxidanty, které se nacházejí ve vysokých koncentracích v potravinách, jako je černý čaj, hořká čokoláda, ořechy, bobule,  ovoce a zelenina, je viníkem. Když vědci krmili myši stravou bohatou na antioxidanty, jejich střevní flóra urychlila režim ovládání rakoviny p53, což se týká hlavně pacientů s kolorektálním karcinomem v rodinné anamnéze. Potraviny s obvykle zdravými antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály, způsobujícími srdeční choroby, rakovinu a jiné nemoci.

Foto: Shutterstock, zdroj: news-medical.net

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments